Landslagsman fast i dopningstest

”Det fanns inte i min värld att den medicinen innehöll förbjudna medel”

SPORTBLADET

Stockholm (TT)

Basketspelaren Christoffer Anrin har lämnat ett positivt dopningsprov och riskerar upp till två års avstängning.

Det medel mot håravfall som han tagit innehåller en förbjuden substans.

– Helt förkrossande. Jag har tagit ett piller dagligen i två år mot ärftligt håravfall. Det fanns inte i min värld att den medicinen innehöll förbjudna medel, säger Anrin till TT.

Christoffer Anrin, 25-åring från Värmdö, är proffs i den tyska Bundesligaklubben Giessen 46ers sedan 2004 och har även landslagsmeriter.

Det var ett dopningsprov lämnat efter matchen med Tübingen den 11 februari som innehöll carboxyfinasterid. Medlet finns på listan över förbjudna preparat och är en så kallad diuretika, maskerande substans, som kan användas i syfte att dölja intag av andra preparat.

Höjer inte prestationen

Det är ett icke prestationshöjande preparat som flera andra idrottsmän – däribland Christoffer Geissler i handbollsklubben H43 samt Montrealmålvakten Jose Theodore – har stängts av för.

– Vi beklagar att det här har skett, och ska nu ta reda på vad det är som har hänt. Jag vet inte så mycket mer än så i det här läget, säger landslagets lagledare Per Kjellman till TT.

Anrin är avstängd i väntan på att det tyska basketförbundet ska behandla ärendet. Och om han inte får gehör för att det handlar om misstagsdopning så kan han få två års avstängning. Christoffer Geissler i H43 fick som jämförelse ett års avstängning.

– Det ska ta upp fallet inom två-tre veckor har det sagts, säger Anrin.

– Det vore fullständigt förkrossande att bli avstängd i två år. Det känns så fel när man fått i sig det här omedvetet.

Klubben avvaktar

Hans klubb vill avvakta domen innan man vidtar några åtgärder.

– De tror på mig. De känner mig sedan två år och vet att jag inte sysslar med dopning. Alla medel vi tar ska vi kolla med vår klubbläkare, vitaminer, kosttillskott och allt möjligt. Och jag har fått min astmamedicin godkänd. Men jag har aldrig hört talas om att just min hårmedicin innehöll ett förbjudet preparat. Det fanns inte på listan när jag började ta medicinen för två år sedan utan har tydligen kommit till senare.

Anrins kontrakt med Giessen 46ers går ut efter den här säsongen.

– Vi har pratat om en förlängning. Hur det blir nu beror förstås på hur det blir med domen, säger Anrin.

TT