Karlar i trikåer – hetaste trenden

NBA-stjärnorna har gett kroppsstrumpan nytt liv

SPORTBLADET

Kobe Bryant bär dom.

Allen Iverson också. Nu är det dags för den knäppaste trenden hittills hittills från NBA. De nya kroppsstrumporna.

- När jag hade min under försäsongen garvade alla åt mej så jag lämnade den hemma i USA, men det kommer snart att bli populärt här också, säger Solnaguarden Charles Thomas.

Hot Pants Los Angeles Lakers superstjärna Kobe Bryant har anammat den ny trenden med kroppsstrumpor.

Nu kommer för första gången en baskettrend som från början handlar minst av allt om att se cool ut. De nya kroppsstrumporna som är tillverkade av smarta textilier.

I Sverige är Solnas Charles Thomas först med att bära de nya kläderna.

- Jag har en gammal skada i armbågen som börjat komma tillbaka, jag blir öm

ibland. Med det här skyddet behåller jag värmen bättre, armen blir mjukar och det gör inte alls lika ont, säger han.

Håller värmen

Thomas har en svart strumpa som täcker nästan hela högra armen. Materialet är glansigt och elastiskt och sitter som en andra hud längs armen, men det är tjockare än man kan tro.

- Man blir snabbt varm med skyddet och behåller värmen bättre. Man blir inte nedkyld även om man sitter på bänken ett tag.

Det är företaget Under armour som är världsledande. Det startades av Kevin Plank 1995. Då var han kapten för University of Marylands skollag i amerikansk fotboll. Han ville utveckla en ny, smartare

t-shirt. Idag finns det specialkläder för alla de stora sporterna.

"Folk garvade"

I NBA ha flera av de största stjärnorna börjat använda något som ser ut som långkalsonger. När dessa kroppsstrumpor började dyka upp för några år sedan bar de svarta spelarna alltid svarta eller kroppsfärgade strumpor.

Inte nu längre.

Kobe Bryant har spelat i lila och Allen Iverson har spelat nästan hela våren i vita.

- Det kan se fånigt ut med långkalsonger som sticker ner under knälånga shorts. Jag hade ett par såna strumpor under försäsongen, men folk garvade och retade mej, så jag lämnade dom hemma i USA när jag var där i julas, säger Thomas.

Produkterna finns inte att köpa i Sverige än och är inte särskilt vanliga ens bland europeiska toppklubbar.

- Nu när Iverson och Bryant har dom så kommer det att bli en trend. Jag har sett ungar i USA som gör kroppsstrumpor av vanliga kläder bara för att de vill se ut som sina idoler, säger Thomas.

Tomas Arnroth ([email protected])