Solna till SM-final

Tarver bakom Solnas finalbiljett

SPORTBLADET

Stockholm (TT)

Försvaret var nyckeln när Solna på måndagen tog sig till basketens SM-final. Solnaiterna höll Södertälje på bara 33 poäng i första halvlek och vann den femte semifinalen med 84–67 (42–33).

– Det är försvaret som ska ge oss SM-titeln, sade Solnas tränare Stefan Bergman och tänkte på Plannja och första SM-finalen i Luleå på onsdag.

Regerande mästarna Södertälje hade kvitterat till 2–2 i matcher tack vare strålande spel av RT Guinn och Solna hade bestämt sig för att stoppa den 208 centimeter långe amerikanens spel.

– Vi koncentrerade oss på att ta bort honom för när han gör mycket poäng vinner dom, sade Lesle Myrthil som med ypperligt försvar var med och såg till att Guinn bara fick tio poäng.

Solnas spelare var mer taggade och hade ett bättre flyt i skotten. Den enda Södertäljespelaren som hade en bra kväll var Andrew Pleick som i tredje perioden på egen hand satte 16 poäng mot Solnas 20.

Tarver bakom ryck

Men i sista perioden gick Solna från 62–53 till 84–67 mycket tack vare superstjärnan Derrick Tarver som då satte 13 av sina 32 poäng. Dessutom fick han en av de värsta dunkarna i den svenska baskethistorien bortdömd för stegfel. Underhållande var den ändå.

För Lesli Myrthil väntar nu 29-åringens första SM-final.

– Det här är finalen som alla hoppats på. Vi brukar säga att vi har otroligt mycket rutin men Plannja är nästan värre. De har fem väldigt bra spelare, men vi har nog en starkare bänk, sade Myrthil.

I samma SM-serie gör Mattias Sahlström sina sista basketmatcher på elitnivå. Nu bidrog han med nio poäng. Tyvärr för Solna så skadade sig spelfördelaren Charles Thomas på slutet sedan han slagit i huvudet i golvet. På gummiben fördes han till bänken och hans medverkan på onsdag kan vara i fara.

TT