”Busen” från Ockelbo

– nu har han debuterat i NBA

SPORTBLADET

Förra säsongen var amerikanen Anthony Grundy stor poängkung i Ockelbo.

Men efter att ha misshandlat en lagkamrat fick han tidigt sparken från den lilla gästrikeklubben.

I måndags skrev amerikanen på för NBA-klubben Atlanta Hawks – och natten till torsdag gjorde han en sensationell debut i världens bästa liga när hans lag hemmaslog Indiana Pacers.

Majoriteten av de amerikanska spelarna i den svenska basketligan har som målsättning att någon gång få spela i NBA. Men för de flesta förblir det bara en dröm.

Sedan Basketligan startade 1992 har inte en enda amerikan lyckats gå till NBA via spel i Sverige – inte förrän i går natt.

En av Plannjas guldhjältar från 2004, Brent Wright, har de senaste två säsongerna varit nära ett kontrakt med New York Knicks, men nekades plats i sista stund.

Efter årets succé trodde nog de flesta att Solnastjärnan Derrick Tarver skulle bli den första att gå till NBA. Men istället för Tarver blev det alltså den förre Ockelbostjärnan Anthony Grundy, som i måndags skrev på ett kontrakt för NBA-klubben Atlanta Hawks.

Coachen: Han spelade bra

Redan natten mot torsdag gjorde han en sensationell debut då hans lag hemmaslog Indiana med 94–93. Grundy spelade hela 15 minuter och noterades för sex poäng, tre returer och en steal.

– Jag var nöjd med hans spel. Han spelade bra för att vara en kille som kom in utan att veta riktigt hur vi spelar, sa Atlanta Hawks coach Mike Woodson efter matchen.

Anthony Grundy, 26, blev snabbt känd som en publiksuccé i lilla Ockelbo. Med ett snitt på över 33 poäng var han dessutom Basketligans stora poängkung fram till mitten av november – då han plötsligt fick sparken efter att ha misshandlat lagkamraten Daniel Dajic i omklädningsrummet under en hemmamatch mot Helsingborg.

Anthony Grundy är därmed den förste amerikanen att gå till NBA via den svenska Basketligan. Första spelaren att lyckas med detta var dock den estländske forwarden Martin Müürsepp som säsongen 1992/93 spelade med Alvik.

Den blott 18-årige Müürsepp spelade en säsong med Stockholmsklubben – fyra år senare skrev han på för NBA-klubben Miami Heat.

Magnus Jansson([email protected])