Högvilt i Europa

Svensk talang erbjuds drömkontrakt med Real Madrid: Ett beslut är nära

SPORTBLADET

Han är supertalangen som är högvilt på marknaden.

Basketstjärnan Jonas Jerebko, 19, uppvaktas av flera av Europas storklubbar – och Real Madrid har tagt ledningen i jakten.

Mycket talar för att han är förlorad för svensk basket.

Foto: Svenska Basketbollförbundet
REAL MADRID NÄSTA? Svenske baskettalangen Jonas Jerebko, 19, är på väg ut i Europa.

Jonas Jerebko var planens kung när hans Borås/Marbo besegrade blivande ligalaget Högsbo i helgens finalspel av basketettan.

Den svenska supertalangen jagas nu av både svenska och utländska storklubbar – och redan i går satte sig den 19-årige Boråskillen på ett plan med hemlig destination.

Mycket talar för att resan är planerad till Spanien och storklubben Real Madrid, som har erbjudit svensken ett fyraårskontrakt.

Real Madrid erbjuder fyraårskontrakt

Han är spelaren som de flesta av Basketligans lag drömmer om att få ha i sin laguppställning. Redan inför den gångna säsongen försökte fler av ligalagen att locka supertalangen till sig. Men Jonas Jerebko valde medvetet att stanna på en icke-professionell nivå för att till hösten få spela collegebasket i USA.

I dagarna meddelade han dock Buffalo University att han tackar nej till sin plats. Nu väntar istället ett liv som basketproffs för tonåringen från Borås.

– Förra året var jag helt inställd på att gå till college, det var av den anledningen som jag valde att stanna i Borås. Med facit i handen så kanske det hade varit bra att ta klivet upp i ligan redan förra säsongen. Men jag ångrar inte att jag stannade hemma och fick ett bra år i basketettan, säger han till sportbladet.se.

Sundsvall Dragons är ett av många svenska lag som hoppas att Jerebko ska välja att stanna ett år i Sverige och Basketligan för att skaffa sig nyttiga erfarenheter inför det stundande proffslivet.

Men det mesta talar för att Jonas Jerebko är förlorad för svensk basket.

19-åringen är just nu på besök hos en storklubb – källor säger att det handlar om Real Madrid – och den spanska storklubben har också redan erbjudit Jerebko ett fyraårskontrakt.

Basketen i blodet...

Real Madrid är dock långt ifrån ensamma i jakten på den blivande stjärnan.

Enligt uppgift är också Barcelona och italienska Benetton Treviso intresserade av svensken. Dessutom står majoriteten av de svenska ligalagen på rad och hoppas på det omöjliga – att blåsa de europeiska storklubbarna på supertalangen.

– Det stämmer att jag har varit i kontakt med flera av Basketligans klubbar. Jag kan avslöja så mycket att det blir Sverige eller Europa, avslutar han lite kryptiskt.

När bestämmer du dig?

– Ett beslut är väldigt nära.

Jonas Jerebko är född 1987, och han föddes i praktiken med en basketboll i handen.

Båda föräldrarna har själva spelat, och pappa Chris – som kommer från USA – var en av pionjärerna för sporten i Borås. De senaste säsongerna har han tillringat i den södra basketettan med sitt Borås/Marbo.

Trots sin ringa ålder har Jerebko redan hunnit med flera matcher för ungdoms- och juniorlandslag.

I julas fick han även debutera för A-landslaget då Sverige besegrade Lettland i en träningslandskamp. Snart skrivs ett nytt kapitel i sagan.

Håll med om att han har skapliga valmöjligheter, 19-åringen från Borås.

Magnus Jansson([email protected])