Sprid budskapet över Sverige: Plannja rules!

Thomas Arnroth: …och kan göra det i tio år till

SPORTBLADET

Det var propagandabasket i en kokande arena. Plannja och hemmapubliken defilerade tillsammans hem klubbens sjätte SM-guld på tio år.

Det kan bli lika många till det närmaste decenniet.

Plannja har vänt upp och ner på basketkartan och nu regerar norrlänningarna i en helt egen klass.

Det är bara att erkänna. Plannjas dominans har alltid bemötts med njugghet från oss basketmänniskor i söder. Vi har alltid haft bortförklaringar: Plannja har vunnit för att de har mest pengar, för att de har så bra publik, för att de köper bäst amerikaner, för att det är så långt till Luleå. De vinner av en massa skäl utom att de är en bra basketklubb.

Nu håller inga ursäkter längre: Plannja rules!

Uppfinn en Plannjatag och spreja ner hela Sverige för världen är sannerligen upp och ner. Norrbotten dominerar i basket. Vem hade kunnat tro det? Som om skånska skidåkare skulle ta över i spåren och backarna.

Tidigare har Plannja burits fram av sörlänningar. Dennis Aulander, Jonas Larsson, Torbjörn Gehrke och andra gamla guldhjältar hade inga rötter i Luleå.

Ingen dagslända

Men i år är det just norrbottningarna själva som dragit lasset.

Håkan Larsson, John Rosendahl och Jim Enbom är egna produkter och de som burit laget i slutspelet. Amerikanerna Fred Drains, Carlos Wheeler och Andrew Mitchell är alla väldigt bra, men inordnade i ett system som bygger på svenskarna.

Det hade nog ingen trott ens när Plannja vann sitt senaste guld för två år sedan.

Plannja är ingen dagslända. Klubben har byggt sin framgång på kompetens och organisation. Det är klart att det är lättare att få sponsorer när man vinner, men bara för att man vinner får man inte sponsorer. Det handlar istället om att vara kreativ och se möjligheter. Resten av Basketsverige måste sluta bortförklara eller förringa klubbens dominans de senaste tio åren. Det är dags att göra en kungspudel och ta efter istället.

År efter år

Bulken av talangfulla ungdomar kommer även i framtiden att komma från södra Sverige och i synnerhet Stockholm. Men det är i Luleå man vet hur man bygger ett mästarlag som är bäst år efter år efter år.

När man ser Plannjaspelarnas fantastiska försvar, läckra dunkar och passningar är det lätt att glömma bort finalens stora segerherre.

Coachen David Visscher.

Han är inte mannen som slår sig för bröstet, och kanske är det därför han är så underskattad. Men om resultatet får tala för sej självt så är han överlägsen: Han har vunnit fyra SM-guld på sex år, tre med Plannja och ett med 08 Stockholm. Han har kritiserats för värvningar och för hur han matchar sin trupp, men hur argumenterar man mot fyra guld?

Beröm från Tarver

Under direktsändningarna på

24:an har coacherna burit mikrofon. Det är inte allas karriärer som mått bra av det, men annars så lågmälda Visscher har imponerat även här.

Det bästa berömmet fick han nog från Solnastjärnan Derrick Tarver. Efter fjärde finalmatchen lutade han sej fram och viskade till mej:

- Damned, they"ve got a smart coach!

Och det är lika bra att vänja sej. Visscher, Larsson, Rosendahl och Enbom har kontrakt med Plannja och lär inte flytta. Klubben är Sveriges rikaste, har landets bästa ledning och organisation. Planerna är dessutom att öka omsättningen med ytterligare 10 miljoner.

Plannja har varit Sveriges bästa klubb de senaste tio åren.

Det finns alla chanser att de är det i tio år till.

Thomas Arnroth ([email protected])