Hon ska straffa Luleå

Ruzics facit: Bara en miss

SPORTBLADET

När damernas basketfinal startar i kväll är det en repris på herrarnas, Solna mot Luleå. Men den här gången har Solna ett hemligt vapen.

Tamara Ruzics straffkast. På hela säsongen har serbiskan bara missat ett enda.

- Jag tror inte jag kommer att missa nåt i finalen, säger hon.

Foto: Lasse allard
98-procentig Tamara Ruzic har satt 56 av 57 straffar den här säsongen. Det gör henne bäst i damligan.

26-åriga Tamara Ruzic kom till Solna i början av januari. Hon är en komplett guard med bra skott och ett mycket bra passningsspel.

Men det är på straffarna som hon imponerar allra mest. Sedan hon gjorde sin första match har hon bara missat en enda straff. 56 av 57 straffkast har suttit.

Lön för mödan

- Jag har skjutit bra straffar länge, men i år är jag bättre än någonsin. Jag får lön för all träning jag lagt ner, säger Tamara Ruzic.

För att förstå hur bra hon skjuter kan man jämföra med herrarna. De bästa där har en skottprocent på ungefär 90. Ruzic sätter 98 procent. I slutspelet har hon varit hundraprocentig och satt 19 av 19.

- Det bästa är att vara helt tom på tankar när man skjuter. Jag skjuter alltid likadant, jag fokuserar blicken på korgen och tänker inte på något utom att se bollen gå i korgen för min inre syn. Sedan går det automatiskt.

Men hon har inte alltid varit en bra straffskytt. Som 14-åring satte hon inte ens en av tio straffar, trots att hon var lagets poängkung och ofta gjorde både 30 och 40 poäng.

- Min coach sa till mej att jag måste bli bra på straffar om jag skulle bli en stor spelare. Så jag började träna straffkast hårdare.

I dag skjuter jag nästan 100 straffkast varje dag.

"Bara fråga om träning"

Hennes personbästa är 150 straffar i rad, som hon satte förra sommaren hemma i Serbien. I Solna har hon som mest satt 90 på rad.

- Att skjuta straffar handlar inte om talang. Det är bara en fråga om träning och att alltid göra samma sak.

Blir du inte nervös om du kan avgöra en av finalerna på straffar?

- Jag har avgjort många matcher på straffkast så jag är van. Nej, jag tror inte att jag skulle bli nervös. Jag skulle sätta mina skott, säger hon.

Thomas Arnroth