Landslagsman proffs – i Irak

Basketstjärnor testar lyckan i Mellanöstern

SPORTBLADET

Den svenska basketligan är sedan länge avslutad. Men för landslagsstjärnan Johan Åkesson från Helsingborg, 08-forwarden Ali Ghanim och Södertäljes Daniel Dajic fortsätter säsongen utomlands.

Under påskhelgen lämnade trion tryggheten i Sverige för ett minst sagt udda proffsäventyr. Ny klubbadress är nämligen den irakiska ligaklubben Duhok.

Foto: Magnus Sandberg
Johan Åkesson.

För landslagsmannen Johan Åkesson är basketsäsongen ännu inte över. Tillsammans med Södertäljespelaren Daniel Dajic och 08 Stockholms forward Ali Ghanim lämnade han Sverige under påskhelgen för en två veckor lång proffssejour utomlands. Men det blir varken Spanien, Frankrike eller Grekland - som annars är vanligt bland svenska utlandsproffs. Istället blir det spel i den irakiska klubben Duhok och de arabiska klubbmästerskapen som avgörs i Marocko.

Inte klokt

- Det låter kanske inte klokt, men det ska bli jätteroligt. Vad jag förstått är tävlingen en motsvarighet till Europas Champions League och intresset är på topp med tv-sända matcher och mycket publik, säger Johan Åkesson till Helsingborgs Dagblad.

Anledning till detta udda proffskontrakt är ett samtal från 08 Stockholms forward, Ali Ghanim, som har irakiskt ursprung. Ghanim hade fått nobben av en amerikansk spelare, och när Åkesson och Dajic fick förfrågan tackade båda ja till proffsäventyret.

Redan under påskhelgen anslöt svenskarna till klubbens veckolånga träningsläger i Jordanien. Efter detta bär det av till Marocko där de arabiska klubbmästerskapen avgörs.

Magnus Jansson ([email protected])