”Det känns härligt”

Solna mästare - för sjätte gången

SPORTBLADET

Champagnen sprutade och Solna Vikings spelare vrålade av glädje när lagets sjätte SM-guld genom tiderna bärgades i Luleå på fredagskvällen.

Den fjärde finalmatchen slutade 73–56, och finalserien 3–1 i matcher till Solna.

– Vi var rejält arga på oss själva efter förlusten hemma i den tredje matchen. Idag var vi med från början, helt fokuserade, och lyckades stoppa dem totalt, säger Solnas lagkapten Anna Höglund, lagets bästa poängplockare, 23 poäng.

Solna gav inte Luleå en chans att komma in i den fjärde finalmatchen inför 2075 åskådare i Pontushallen.

Jurgita Kausaite gjorde matchens två första poäng, och sedan drog laget ifrån.

– Vi hade inte en chans. De spelade så aggressivt att vi inte visste vad vi skulle göra. Vi orkade inte stå emot. Deras defensiv var helt fantastisk, säger Maria Näsström, Luleås lagkapten med tårarna i ögonen.

”Känns härligt”

Luleåspelarna stressades av Solnas hårda motstånd och skyttet havererade. Knappt var femte boll gick i korgen, Solna lyckades så när göra poäng på vartannat försök.

– Vi hade som mål att Luleå skulle få göra högst 70 poäng. Nu blev det bara 56, det är helt otroligt. Vi gjorde en fantastisk match, säger Eivind Möstl, Solnas coach som nu vunnit sju SM-guld totalt under sin karriär.

– Det känns härligt. Det första och sista guldet känns alltid bäst, säger han.

Vägen till Solnas guld 2006 gick via seger över Jämtland i kvartsfinalen, och seger över fjolårsvinnarna Visby i semifinalen.

Även i fjol fick Luleå nöja sig med silver, efter förlust i finalen mot Visby.

Andra silvret i rad

Och silver är inte så dåligt, kan det tyckas?

– Jo, det är det, säger Maria Näsström.

– Det känns tråkigt, säger Lasse Johansson, Luleås tränare.

– Vi fick en knackig start på matchen, och hade sedan svårt att hitta de extra krafter som hade behövts för att komma ikapp, säger han.

Solnas breda trupp hade stor betydelse för matchbilden. Eivind Möstl kunde låta de bästa spelarna vila ibland, i förvissning om att ersättarna höll måttet.

I Luleå fick Christy Bacon, Katarina Andersson och Maria Näsström dra ett tungt lass matchen igenom, och då tröt orken.

Solnas värvning av serbiskan Tamara Rusics och amerikanskan Jolantha McKierman efter jul blev ett lyckokast, och gav Möstl det lag han behövde för att åter ge Solna guld, laget sjätte sedan klubben grundandes 1959.

Sportbladet.se - TT

ARTIKELN HANDLAR OM