Nu startar slut- spelet i basket

Läs Magnus Janssons förhandsanalys

Foto: Magnus wennman
Guldfavorit Lesli Myrthil och hans Solna Vikings går in i slutspelet med guldförhoppningar.
SPORTBLADET

När Basketligans grundserie avslutades i fredags så var det en av de jämnaste någonsin. Vann serien gjorde Solna som också får anses som största guldfavoriten när slutspelet inleds ikväll.

- Vi har varit jämna hela säsongen och aldrig förlorat mot samma lag mer än en gång, så det känns jättebra. Vi siktar självklart på guld, säger Solnas lagkapten Lesli Myrthil till sportbladet.se.

Efter det rekordjämna grundspelet så väntar nu ett ovisst slutspel där flera lag har chansen att gå långt. En av storfavoriterna till guldet är dock, som vanligt, Plannja Basket. Men Luleålaget har, trots andraplatsen, inte riktigt imponerat den här säsongen. Faktum är att Plannja har varit nästintill överlägsna under 2000-talet och radat upp seriesegrar och SM-guld. Men den här säsongen har det gått tyngre, och strax innan transferfönstret stängde i januari så valde klubben att byta till sig förra årets succéamerikan, Carlos Wheeler, till förmån för hårt kritiserade Adam Sonn.

- Vi var lite osäkra på Adams form. Han drogs med en knäskada som oroade oss och vi vågade väl inte riktigt chansa. När vi fick veta att Carlos Wheeler var ledig så var valet enkelt. Carlos kan oss, och vi kan honom. Det hade varit alldeles för riskabelt att byta in en spelare som vi aldrig hade sett tidigare, säger Plannjas coach David Visscher till sportbladet.se

”Underskattning förra säsongen”

Ett annat lag med höga ambitioner är serietrean Sundsvall. Laget var ytterst nära sin första titel för några år sedan, men fick den gången ge sig i finalen mot Södertälje. Förra säsongen vill man nog helst glömma. Efter en succéartad säsong ställdes man åter mot Södertälje, men den här gången i kvartsfinal och mot ett Södertälje som tog sig till slutspel via A2-poolen. Men trots favoritskapet och en till synes god form så tog säsongen slut redan i ”kvarten”, vilket självklart var ett stort misslyckande för stjärnfyllda Sundsvall.

- Vi får väl vara glada att Södertälje redan är utslagna. Nä, skämt åsido, jag vet inte riktigt vad som hände förra säsongen. Kanske var det lite underskattning från sida, säger Sundsvalls coach Peter Öqvist till sportbladet.se.

Skadebekymmer oroar

Till den här säsongen har man fått behålla sina båda ”tvillingtorn”, landslagsmannen Joakim Kjellbom och svensk-amerikanen Michael Palm. Sundsvall inledde serien starkt och slutade till slut som klar tabelltrea. Men trots framgångarna så går man in i slutspelet med en negativ trend och oroande skador på bland andra Michael Palm. Dessutom ställs man mot europasatsande Norrköping Dolphins i kvartsfinal, ett lag som missade A1-poolen med minsta möjliga marginal.

- Förra säsongen avslutade vi i mästarklass, men sedan åkte vi ur direkt i kvartsfinalen. Så jag tror inte att man ska stirra sig blind på hur vi avslutar säsongen. Självklart lider vi av att Palm inte kan spela, det har rubbat vår stabilitet. Men han kör just nu rehabilitering och vi har goda förhoppningar om att han ska hinna tillbaka i tid, så vi känner ingen panik ännu, säger Sundsvalls coach Peter Öqvist till sportbladet.se.

”Vi siktar självklart på guld”

Den tredje och största guldfavoriten heter Solna Vikings. Trots att man tappade landslagsguarden Mats Levin och dessutom fick skador på nyckelspelare så har laget fortsatt att spela stabilt genom hela serien. I Solna finns också skyttekungen Jerome Coleman, MVP i Litauiska ligan förra året, och han har knappast gjort sin nya arbetsgivare besviken.

- Vi har en härlig mix och en bra lagkemi. Spelmässigt har vi varken haft stora toppar eller djupa dalar. Vi har varit jämna hela säsongen och aldrig förlorat mot samma lag mer än en gång, så det känns jättebra. Vi siktar självklart på guld, säger Solnas lagkapten Lesli Myrthil till sportbladet.se.

Trots favoritskapet så tror inte lagkapten Myrthil att det finns någon risk för underskattning i kvartsfinalen mot antingen Sallén eller Akropol.

- Vi har 1-1 mot Sallén, och Akropol har vi alltid haft svårt för. Vilket lag vi än får möta så vet vi att det kommer att bli en tuff serie, det finns inga lätta matcher.

Fyra lag krigar om två kvartsfinalplatser

Redan ikväll inleds alltså slutspelet med åttondelsfinalerna, men detta utan den just nämnda trion. Fyra lag gör upp om de två sista kvartsfinalplatserna i en matchserie i bäst av tre matcher. I den ena åttondelsfinalen möts Sallén och Akropol där vinnaren kommer att få möta Solna i kvartsfinal. Uppsalalaget får anses som favoriter då man slutade tvåa i serien efter en stark avslutning. Men trots favoritskapet så vill Salléncoachen tona ned förväntningarna inför kvällens hemmamöte.

- Vi borde klara det, vi känns djupare som lag. Men när Akropol får det att fungera så är man riktigt svårslagna, säger coachen Christer Stjernborg till sportbladet.se.

Frisk Lalugba ger Jämtland hopp

I den andra åttondelsfinalen möts årets succélag, Jämtland, och nykomlingen Gothia Vinnaren i den matchen kommer att få möta Plannja i kvartsfinal. Jämtland gick in i poolspelet som tabellfyra, men fick amerikanen och nyckelspelaren Boakai Lalugba skadad i första matchen. I fredags var han tillbaka då laget förlorade den helt avgörande matchen mot Öresundskraft nere i Helsingborg. Men det blev 25 poäng direkt från amerikanen, som därmed ger Östersundspubliken hopp om ett roligt slutspel. Nykomlingen Gothia har gjort en klart godkänd säsong då man krigade sig till den sista slutspelsplatsen före bland annat Södertälje, som förra året spelade semifinal. Men i slutspelet ser det ut som man får klara sig utan en av nyckelspelarna, amerikanen Randy Orr är skadad och är förmodligen borta för resten av säsongen.

- Hade jag fått välja så hade jag gärna vunnit nere i Helsingborg och gått direkt till kvartsfinal. Men om vi klarar av den här åttondelsfinalen så kan vi förhoppningsvis gå in i kvartsfinalspelet mer samspelta, säger Jämtlands coach Peter Johansson till sportbladet.se.

Spännande mix i 08

Två kvartsfinalklara lag har vi ännu inte nämnt. Det är 08 Stockholm och Öresundskraft som ställs mot varandra. Jonte Karlssons 08 Stockholm tog den sista A1-platsen före Norrköping, och laget har imponerat under våren och slutade fyra efter den överlägsna topptrion. Med en spännande mix av unga talanger och rutinerade rävar är 08 Stockholm en outsider som kan ställa till det för många lag årets slutspel. Detsamma gäller Öresundskraft. Laget tog sig till kvartsfinalen genom att hemmabesegra Jämtland med uddamålet sedan Jens Stålhandske sänkt ett skott i sista sekunden.

Basketligans slutspel följer du i sin helhet här på sportbladet.se. Vi ger dig fakta och analyser från alla matcher, och vi gör det med start redan ikväll.

Magnus Jansson

ARTIKELN HANDLAR OM