Sallén och Gothia till kvartsfinal

Akropol och Jämtland utslagna

Foto: HENRIK MONTGOMERY/Scanpix
Salléns Thomas Jackson på väg att göra poäng mot Akropols Nermin Mesanovic.
SPORTBLADET

Akropol-Sallén 78-86 (28-19, 15-18, 17-18, 18-31)

Poäng, Akropol: Gerald Riley 24, Urban Söderman 17, Ilmars Bergmanis 17, Karim Shabazz 8, Philip Dejworek 6, Tomas Öberg 4, Kingsley Odum 2.

Sallén: Justinas Pavlavicius 28, Thomas Jackson 19, Danny Gathings 15, Fredrik Rosén 9, Reinar Hallik 6, Aki Ulander 5, Serdar Akyüz 2, Mikael Åhrberg, Johan Westermark.

Analys:

Sallén och Akropol bjöd på en riktig rysare då lagen möttes i Uppsala i tisdags. Seger till Sallén den gången, och ikväll hade man alltså chansen att avgöra på bortaplan.

Men det var Akropol som inledde matchen bäst, och laget var också i rättvis ledning med 28-19 efter den första perioden. Sallén reducerade underläget i den andra perioden, men Uppsalalaget fick aldrig riktigt spelet att stämma under den första halvan av matchen. Akropol fortsatte att föra matchen efter paus, men tack vare storspel av Justinas Pavlavicius och Thomas Jackson så kunde Uppsalalaget hålla sig kvar i matchen. I slutet av den tredje perioden tvingades Akropols jätte, 218 centimeter långe Karim Shabazz, lämna matchen på grund av sjukdom.

Då fick Sallén ett ypperligt läge att komma tillbaka in i matchen. Amerikanen Danny Gathings tog hela 18 returer i Shabazz frånvaro, och framåt levererade såväl Pavlavicius (28 poäng) och guarden Thomas Jackson (19 poäng). Helt plötsligt var det också bortaledning i Ungdomens Hus, och innan hemmapubliken ens hade hunnit reagera var matchen avgjord till fördel för Sallén.

– Skönt att vi får lite extra vila inför kvartsfinalerna. Thomas och Justinas var fantastiska idag, så dom förtjänar självklart extra beröm, säger Salléns coach Christer Stjernborg till sportbladet.se.

För Salléns del gäller det nu att ladda om. Redan på torsdag drar kvartsfinalerna igång med bortamöte mot Solna i Solnahallen. Akropol däremot har spelat färdigt för den här säsongen.

(Sallén till kvartsfinal med 2-0 i matcher)

Gothia–Jämtland 87-77 (25-19, 20-18, 16-17, 26-23)

Poäng, Gothia: Lorenzo Gordon 24, Michael Bree 19, Erik Vestin 13, Daniel Dajic 13, Emil Salon 11, Randy Orr 7.

Jämtland: Srdan Subotic 18, Boakai Lalugba 17, Orlando Lightfoot 10, Marco Samanic 9, Stefan Hellgren 9, Adnan Chuk 9, Roger Lilliesköld 5.

Analys:

Jämtland var bara sekunder från att kvalificera sig till kvartsfinal då man mötte Öresundskraft på bortaplan i grundseriens sista match. Men Jens Stålhandske avgjorde med matchens sista skott, och Östersundslaget fick istället inrikta sig på att spela åttondelsfinaler mot nykomlingen Gothia.

Men trots att man var skyhöga favoriter så blev det förlust på hemmaplan i tisdags, och därmed hade man kniven på strupen inför kvällens returmöte i Göteborg. Precis som i den första matchen var det Gothia som kopplade greppet redan från start, och Jämtland fick hela tiden kämpa för att försöka hänga kvar poängmässigt. Bara fem minuter från slutet var dock Jämtland nästan i kapp, men då rann det iväg igen och nykomlingen vann till slut med klara 87-77 till hemmapublikens stora glädje.

– Vi hade siktat på kvartsfinal hela säsongen, och vi var bara två poäng från att klara målet i den sista grundseriematchen i Helsingborg. Kanske var det så att luften gick ur oss då, och att vi inte orkade ladda om. Men all heder till Gothia som gör två riktigt bra matcher, säger Jämtlands coach Peter Johansson till sportbladet.se.

Matchens lirare från den första matchen, Michael Bree, visade åter igen att han är som bäst när det gäller. Den irländske landslagsguarden var ytterst nära en ny ”triple double” ikväll, men stannade till slut på 19 poäng, tio returer och åtta assist.

Segern innebär att Gothia är klara för kvartsfinal, och där väntar de regerande svenska mästarna Plannja från Luleå. För Jämtland tog säsongen slut tidigt även den här säsongen, men trots det var coachen Peter Johansson relativt nöjd.

– Förra säsongen slutade vi jumbo och missade slutspelet, så detta var ett stort steg framåt. Men jag hade självklart hoppats på att vi skulle ha fått spela åtminstone ett par veckor till.

(Gothia till kvartsfinal med 2-0 i matcher)

Magnus Jansson