Tungt avbräck för Öresundskraft

Stålhandske stannar hemma

Foto: Bildbyrån
Pappan Öresundskrafts Jens Stålhandske stannar hemma och missar kvällens möte med 08 Stockholm.
SPORTBLADET

När Basketligans kvartsfinaler ikväll smygstartar med matchen mellan 08 Stockholm och Öresundskraft så saknas en av de största stjärnorna hos gästerna.

Under gårdagen fick nämligen guarden Jens Stålhandske tillökning i familjen, och eftersom förlossningen kom så tätt inpå så tvingades han stanna hemma med familjen då Helsingborgslaget satte sig på flyget till Stockholm idag.

Matcherna mellan 08 Stockholm och Öresundskraft har varit oerhört jämna, och bortsett från Stockholmarnas storseger senast så har segermarginalen aldrig blivit mer än två poäng.

– Det är oerhört svårt att bedöma vart vi står just nu. Vi har tränat väldigt mycket, och det är vi inte riktigt vana med. Under hela våren har det varit tätt mellan matcherna, så det har inte funnits tid för så mycket träningar, säger 08 Stockholms coach Jonte Karlsson till sportbladet.se.

08 Stockholm får dock anses som favoriter i matchserien mot Öresundskraft. Laget har 3-1 i matcher mot Helsingborgslaget, och när serien var färdigspelad så slutade man som klar tabellfyra. Men trots detta så vill Jonte Karlsson höja ett varningens finger inför kvällens viktiga hemmamatch.

– Ett av våra största problem är att vi är så unga. När man är ung så vet man inte riktigt hur man ska handskas med motgångar eller framgångar. Vi kan spela strålande basket i en match, för att i nästa bjuda på en ordentlig plattmatch. Men vi går självklart för att vinna, och jag skulle bli väldigt besviken om vi inte spelar minst fem matcher till den här säsongen.

Kryphål i övergångsreglerna kan ha räddat säsongen

Öresundskraft såg ut att få avsluta säsongen med bara en amerikan sedan Anthony Johnson tvingats lämna Sverige och resa hem till USA, där hans far blivit allvarlig sjuk. Men coachen Mattias Kenttä gav sig inte och hittade till slut ett kryphål i reglerna för övergångar. För en dryg vecka sedan kunde därför amerikanen Robert Lee Epps, förra året i Ockelbo, ansluta till Helsingborgsklubben. Den omdiskuterade värvningen är dock inget som har påverkat 08 Stockholms coach, Jonte Karlsson, nämndvärt.

– Öresundskraft får plocka hit Michael Jordan om dom så vill. Jag kan inte lägga energi på sådant som jag inte kan påverka, jag försöker bara spela vidare. Ska vi gå hela vägen som måste vi vinna mot alla, och det känns faktiskt bättre att vinna om det inte finns några ursäkter. Om nu Mattias Kenttä har lyckats hitta en lucka i reglerna så är har han gjort sig förtjänt av den förstärkningen, speciellt med tanke på lagets otur den här säsongen.

Förhoppingsfull – trots avbräcket

En spelare som däremot missar kvällens bortamöte i Fryshuset är Öresundskrafts stjärna, Jens Stålhandske, som igår blev pappa.

– Fantastiskt skönt för Jens familj. Förlossningen kom så pass nära inpå matchen att han behöver stanna hemma med sin familj, men vi tror och hoppas att han är tillbaka i hemmamatchen på lördag, säger Öresundskrafts coach Mattias Kenttä till sportbladet.se.

Trots det stora avbräcket är Kenttä förhoppningsfull inför kvällens match, och han tror på en skräll.

– 08 Stockholm har gjort en riktigt bra säsong. Men jag tror att vi har alla chanser i världen att överraska i den här serien. Vi har tagit vara på den här vilopausen som vi fick, och nu har vi haft en del tid på oss att träna ihop laget och läka lite småskador.

Magnus Jansson ([email protected])