Sågningen är total efter ”Dream Teams” uttåg ur VM

Thomas Arnroth analyserar USA:s spel i VM

SPORTBLADET

Innan basket-VM bytte de namn från Dream-team till Team USA.

Till nästa stora mästerskap kan de nöja sej med bara USA, för den basket NBA-proffsen numera spelar bjuder varken på dream eller team.

Grekernas seger med 101-95 kom inte genom flyt eller för att amerikanerna spelade dåligt. Grekerna vann för att de utövade sporten basket mycket bättre.

Lagsporten basket alltså, den som spelas över allt utom i NBA.

Det finns givetvis flera förklaringar till att USA inte längre är bäst.

Den mest uppenbara är helt enkelt att resten av världen kommit ifatt. 1992 när det legendariska Dream Team gjorde rent hus under OS i Barcelona spelade man inte bättre lagspel, men då var Jordan, Bird, Magic och de andra individuellt så mycket starkare och skickligare att de vann stort ändå.

Den tiden är över.

Sen har vi NBA, världens bästa basketliga. Tyvärr har det som spelas där utvecklats till en sportslig avart, underhållning anpassad för tv och att skapa stjärnor. Det är mycket större skillnad mellan NBA och världsbasketen än NHL och världshockeyn.

Total oförmåga

Just därför visade årets satsning på yngre och mer lagorienterade spelare från NBA ungefär samma brister som tidigare lag: n total oförmåga till taktisk anpassning.

Reglerna i NBA innebär bland annat att möjligheterna till taktiskt lagförsvar är minimala. Allt går istället ut på att skapa situationer där spelare ställs man mot man.

Dessa dueller kan marknadsföras och ger anfallaren utrymme att briljera med individuell styrka och bollkänsla.

Dessutom tillåts stjärnorna ofta göra smärre regelöverträdelser; hellre en spektakulär dunk än en domaravblåsning för nåt så trivialt som att en spelare tar ett steg för mycket.

Det blir bra tv-bilder och bra media.

Men det blir inga guld i VM och OS.

ARTIKELN HANDLAR OM