EM-kvalet lever för basketlandslaget

Skrällde borta mot Bulgarien

SPORTBLADET

Två raka förluster och mungipor som hängde i klasar.

Tisdagen bjöd på ett brett leende.

90–82 borta mot Bulgarien var en präktig skräll av basketlandslaget.

Det EM-kval som verkade dött och begravet efter förlusterna mot Polen och Ukraina är plötsligt i allra högsta grad levande för förbundskaptenen Kostas Flevarakis mannar.

Unga, nya Sverige slog till när det som minst väntades men som bäst behövdes.

– Det här skulle ju vara den tuffaste matchen mot det på förhand starkaste laget i gruppen, säger assisterande förbundskaptenen Christer Stjernborg till TT.

Och fortsätter:

– Men vi sköt väldigt starkt och spelade bra försvar matchen igenom.

Starkt skytte

I synnerhet trepoängsskyttet fungerade som rena bombardemanget. 14 av 23 försök landade i den bulgariska korgen – i siffror imponerande 61 procent.

Jämfört det med Bulgariens 11/33 och 33,3 procent.

Fredrik Jönzén var hundraprocentig med nio poäng på sina tre skott, Kenny Grant Jr:s bössa var poängmässigt ännu hetare. Han satte sex av sju skott och petade i 18 poäng från utanför trepoängslinjen. Främste skytt totalt blev Mikael Lindqvist med 24 poäng, följd av Grant på 21 och Jönzén på 14.

– Vi var heta i skyttet från början, tog initiativet och spelade väldigt bra offensivt, säger Stjernborg.

Defensivt drog Olivie Ilunga och Oluoma Nnamaka ett stort lass. Lindqvist plockade dessutom nio defensiva returer och Martin Ringström tog fem offensiva.

30–20 redan efter den första perioden lade grunden till segern. Bulgarien fick efterhand bättre ordning på sitt försvar, vann den andra perioden med sju poäng (23–16) och var ett tag i tredje perioden uppe i någon poängs ledning, men ett nytt ryck av Sverige blev för mycket för favoriterna att hämta in hemma i Varna.

Plötsligt är basketherrarna med i kampen om en plats i EM-slutspelet. Nyckelmatchen blir returen mot Polen borta redan på lördag. Seger även där och svenskarna kan avgöra i de två avslutande kvalmatcherna på hemmaplan, först mot Ukraina i Sundsvall och sedan mot Bulgarien i Solna.

– Vi pratar mest om att ta steg. Nu har vi visat att vi klarar att slå lag på den här nivån, men vi pratar inte om mer än en match i taget, säger Christer Stjernborg.

TT