Drömmen om EM lever

Svensk seger mot Ukraina

SPORTBLADET

Drömmen om att Sverige skall nå EM-slutspelet i Spanien fick på onsdagskvällen nytt liv inför 1337 jublande åskådare Sundsvalls Sporthall.

Sveriges basketherrar överträffade alla förväntningar och besegrade Ukraina med 81–71.

– Jag tycker att vi gjorde en bättre match när vi besegrade Bulgarien på bortaplan. Vi visste att vi måste slå Ukraina med minst fem poäng för att fortfarande ha chansen att nå till EM-slutspelet – och att vinna med tio poäng känns ju extra gott, konstaterar Fredrik Jönzén.

Jönzén blev en av de stora matchvinnarna då han krigade till sig sex raka poäng i ett avgörande skede och ökade Sveriges ledning från 66–62 till 72–62 med mindre än fem minuter kvar att spela.

Efter Jönzéns poänggivande jobb under korgen blev Ukraina stressat att ta många chansartade lägen för att pricka in tre poängare. På ett dussintal försök blev det endast en trea i utdelning i slutet.

Men Ukrainas stora och tunga spelare tryckte desperat på i slutminuterna för att nå ikapp i poängprotokollet.

Fräcka stölder avgjorde

I detta pressande läge höll Olivie Ilunga huvudet iskallt och snodde åt sig bollen två gånger om av Ukrainas pådrivare och skottstarke stjärna Vitalij Bojko.

– Jag hade läst in att han var extremt högerhänt och visste när jag skulle slå till och sno åt mig bollen, berättar Olivie.

De påpassliga stölderna fick den ukrainske stjärnan att tappa både humöret och fokuseringen.

För den 26-årige svensken gav de fräcka stölderna en stor dos självförtroende vilket också gav resultat i form av några perfekta straffkast.

– En otroligt skön seger. Nu visade vi verkligen att vi är ett bra lag som kan slå betydligt mer meriterade motståndare, konstaterade Olivie Ilunga.

Seger mot Bulgarien ett måste

Om Sverige även klarar av att besegra Bulgarien på lördag i Solna så har de svenska basketherrarna en rejäl chans att ta sig vidare till EM-slutspelet i Spanien 2007.

Bulgarien vann på onsdagskvällen övertygande med 99–65 mot redan EM-klara gruppsegrarna Polen.

– Bulgarien har några få toppspelare som gör de flesta poängen. Får vi stopp på någon av dem kan det gå vägen, tror Jönzén.

Den svenske huvudcoachen Lostas Flevarakis var mer än nöjd med den svenska insatsen.

Stark arbetsinsats

– Otroligt bra arbete. Vi utnyttjade de öppningar som Ukrainas zonspel gav och vi pressade och stressade motståndarna till ovanligt många misstag genom ett energiskt och fokuserat försvarsspel.

Sundsvalls sporthall tycks vara en riktig lyckoarena för svensk basket i EM-sammanhang. Bragdmatchen som gav seger över Italien för åtta år sedan fungerade säkert som ett extra vitamintillskott för det svenska laget.

– Det här var också en stor och viktig seger, konstaterade Flevarkis.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM