Vägen till EM - en barnlek

"Roligt med ny generation"

SPORTBLADET

Gamlingarna har lämnats kvar på bakgården.

Nu är svensk basket på väg mot de fina kvarteren.

Tack vare de nya, unga stjärnorna.

- Många i Sverige har jävligt dålig inställning, säger guarden Olivie Ilunga, 22.

Foto: ROBIN NORDLUND
framtiden Mikael Lindqvist och Olivie Ilunga - unga spelare med nyckelroll i kväll mot Bulgarien.

Senast Sverige kvalificerade sig för EM-slutspel i basket för herrar var elva år sedan. Då var Olivie Ilunga 11 år gammal. Mikael Lindqvist tolv. Rudy Mbemba åtta... Så kan man fortsätta länge.

För landslaget som i kväll kan ta ett rejält kliv mot EM-slutspelet i Spanien nästa år, har en snittålder på knappt 24 år.

- Jag tycker det är bra att de kör med många unga så de får spela matcher mot bra motstånd. Det kommer att hjälpa i framtiden, säger Olivie Ilunga.

Italiensk storklubb

Ilunga, 22, har redan hunnit med en sejour i italienska Benetton Treviso. Sveriges starkaste vapen i kvalet har varit försvarsspelet, och där får Ilunga en nyckelroll ikväll.

- Jag ska hålla deras poängmaskin, nummer åtta Filip Videnov, det kommer att bli jävligt svårt, konstaterar han.

Klart är att han anser att Sverige har mycket att lära av storlagen:

- Faktiskt har många här jävligt dålig inställning. De spelar för att de är tvingade och har kontrakt, inte för att de älskar det.

En annan stockholmare som kan komma att spela en nyckelroll mot Bulgarien är 08 Stockholms Mikael Lindqvist, 23. I segern över Bulgarien på bortaplan satte han 24 poäng.

"Vi är motiverade"

- Det är roligt med en ny generation som dessutom får spela. Vi är motiverade och vill bevisa saker. Skulle vi vinna är vi tvåa i gruppen, och det är inte många som hade trott det, sägr Lindqvist.

Trots framgångarna betonar förbundskaptenen Kostas Flevarakis vikten av tålamod.

- De här matcherna är väldigt viktiga för de unga killarna i laget, de får mycket erfarenhet. Om några år kan Sverige kanske spela en viktigare roll i europeisk basket, säger han.

Petter Maaherra