Kostas formar Det Nya Sverige

SPORTBLADET

Efter Greklands framgångar i basket VM är det nu dags för Sverige att följa efter.

I går krossade nya och unga Sverige Bulgarien med 79-50 i EM-kvalet.

En seger som visar att svensk basket äntligen är på väg upp ur Hades.

Och naturligtvis - det är en grek som visar vägen.

Foto: DAVID BERGSTRÖM
ERFAREN COACH Att byta ut Jan Enjebo mot den Euroleague-meriterade grekiske coachen Kostas Flevarakis var helt rätt val, skriver Thomas Arnroth. Sverige slog Bulgarien med 79-50 i går.

Något har hänt, den saken är klar. När herrlandslaget i basket för första gången spelade i Stockholm i sommarens EM-kval var förväntningarna högt ställda.

Med två överraskande segrar. i ryggen var det normala, det förväntade, det som har hänt de senaste åren och borde ha hänt i går igen, att laget skulle kollapsa.

Kraftfull Ringström-dunk

Istället går grabbarna ut och spelar skjortan av ett Bulgarien som i fjol spelade jämnt med de allra bästa europeiska lagen i EM.

11-2 efter tre minuter, och sen brydde sig svenskarna inte ens om att kolla i backspegeln.

Sverige spelade hårt och disciplinerat, men också underhållande. Martin Ringström stod för matchens prestation när han snodde bollen och sprang över hela plan för en kraftfull dunk.

Och lilla Rudy Mbemba, bara 181 cm lång och 19 år ung, hade egen trollerishow i slut.

Sverige slutade nu tvåa i sin grupp. Det räckte inte för att ta sig till Spanien nästa år, men det är ändå en första klassens sensation.

Trots det satt Martin Ringström på presskonferensen efteråt och var besviken.

- Vi kunde ha vunnit någon mer match, vi borde ha kvalificerat oss för EM, sa han.

Jo då, uppenbarligen har något hänt.

Svenska basketförbundet har genom åren inte gjort sig känt för genidrag, men fasen vet om dom inte just har gjort ett. Att sparka förbundskaptenen Janne Enjebo - inget ont om honom - och ersätta med greken Kostas Flevarakis var det bästa som kunde hända.

Sverige fick det nya som behövdes och som var möjligt att skaffa. En coach med stor erfarenhet och som vet hur man bygger ett internationellt framgångsrikt lag.

Även om liknelsen med Greklands landslag haltar betänkligt (grekerna slog ju ut NBA-amerikanerna i VM och är regerande Europamästare, till exempel), så går det inte att undvika parallellerna.

Det nya Sverige under Flevarakis ledning bygger precis som grekerna spelet på försvaret,

ett kollektiv där alla litar på varandra och därför törs ta risker i man mot man-spelet.

I anfall bidrar numera alla spelare. I går gjorde åtta spelare poäng, fyra gjorde över tio.

Flera unga löften

Landslaget har en snittålder på bara 24 år, och för första gången i mannaminne kommer dessutom en handfull tonåriga jättelöften.

Det ser ljusare ut än på länge, men vi ska ha klart för oss vilken låg nivå vi kommer ifrån. Det vet Kostas Flevarakis och han är ingen man av stora ord. Jag gillar hans ödmjuka och nyktra målsättning för landslaget: Att vi ska närma oss de riktigt bra lagen i Europa.

Det är möjligt. Ja, det är ta mig tusan till och med troligt.

Och det är något som jag inte trodde att jag skulle få skriva på väldigt länge.

Heja Grekland!

Så tar vi oss till EM i Spanien

Thomas Arnroth