”Jag älskar vintern och kylan”

Efter drömstarten – nu kan Israelsvensken ta klivet ända in till landslaget

Foto: FRIDA LENHOLM
SNART BLÅGUL? Mamma från Israel, pappa från Sverige – nu har Jonas Sköldenmark kanske snart ett finger med i svenska landslaget?
SPORTBLADET

Han är svensk men pratar bara hebreiska och engelska. 23-åriga Jonathan Sköldebrand har spelat tre år i israeliska ligan, men upptäcktes av svenskarna först i somras.

Nu gör han succé i Södertälje och är aktuell för landslaget.

– Jag är väldigt glad över den chansen, säger han.

Jonathan Sköldebrand, eller Jonas som han kallas av lagkamraterna, är basketligans mest överraskande spelare i år. För några månader sen hade ingen ens hört talas om honom, men efter fyra omgångar i ligan är hans en av Södertäljes viktigaste spelare. I premiären mot Norrköping gjorde han 32 poäng och under säsongens hittills fyra matcher har han gjort i snitt 19 poäng.

Livet leker för den 23-årige israel-svensken.

- Ja, för första gången får jag chansen att visa vad jag kan. Här får jag alla förutsättningar att utvecklas. Jag är väldigt nöjd, säger han.

På gränsen till krig

Skjöldebrand är född och uppvuxen i den lilla byn Mirin i norr Israel. Byn ligger i det område som besköts av Hizbollah under sommarens krig.

- Det är klart att det är jobbigt, men man vänjer sej. Det är en del av livet och inget man tänker så mycket på, säger han.

Hans mamma är israeliska, pappan är Lorentz Sköldebrand som spelade i Alvik under 70-talet när klubben både dominerade svensk basket och var en av Europas bästa. I Israel har Jonas Sköldebrand spelat tre säsonger i högsta ligan, men det var bara förra året han fick någon speltid i sitt lag Raimat Hersheron.

- Där var jag en rollspelare som kom från bänken. Här är jag en starter. Det känns lite sjukt, det har gått så snabbt, säger han.

Intresse från landslaget

Hans imponerande start i ligan har väckt uppmärksamhet ända upp i landslagsledningen.

- Jag har inte sett honom själv, men efter allt jag hört och läst måste jag säga att han är mycket intressant. Det är jättekul att en sån kille dyker upp, säger landslagschefen Per Kjellman.

För Jonathan Sköldebrand handlar livet inte bara om omställningen på basketplanen utan till det svenska klimatet.

- Det är inga problem. Jag saknar inte solen och värmen. Jag älskar vintern, mörkret och kylan. Jag känner mej redan som en vanlig svensk kille, säger han.

Thomas Arnroth ([email protected])