08:s seger - bra för svensk basket

SPORTBLADET

08 Stockholm skrällde borta mot Plannja i går. Med bara en amerikan i laget slog de Plannja som har tre.

Tyvärr återspeglar det inte trenden i basketligan.

Foto: SCANPIX
08:s Mikael Lindqvist når högst mot Plannjas Fred Drains.

Basketligan är jämnare än kanske någonsin tidigare. Skrällen i Luleå var inte den enda igår. Även storsatsande Norrköping fick stryk mot betydligt tunnare Helsingborg.

Ungefär så har ligan sett ut de första åtta omgångarna av säsongen.

Det mindre roliga är att den här jämnheten till stor del beror på att antalet spelarimporter ökar, inte att svenskarna blivit så mycket bättre.

Många av dom sitter istället på bänken till förmån för inte bara amerikaner utan numera även litauer, letter, fransmän, serber, tjecker, polacker och bulgarer.

Tar speltid

Kortsiktigt ger det en högre spelkvalitet, men hur ska de halvbra svenska spelarna utvecklas när de varken får speltid eller ansvar? I många fall är inte ens EU-importerna särskilt bra och långt ifrån landslagsmän i sina hemländer. Eller också är de här för att utvecklas och gå vidare i karriären.

vilket fall som helst tar de speltid för svenskarna, och speltid är nåt som det finns väldigt begränsat av i basket.

Därför är 08 Stockholms seger i går extra kul.

Bara en amerikan

Laget har visserligen ligans bredaste svenska trupp, men har valt att spela med bara en amerikan i första femman och bara använda en litauer som bänkspelare. Med en bra amerikan till skulle de bums vara en stark guldkandidat. Men då skulle i stället någon ung svensk landslagsman få mindre speltid och ansvar. 08:orna hävdar att de inte kommer att värva mer utländskt.

Så vad är bättre, att satsa långsiktigt på svenska spelare och vinna en och annan överraskningsseger mot Plannja som i går? Eller värva en rutinerad amerikan och kanske en EU-spelare till och kamma hem allt?

Jag röstar för det första alternativet, men å andra sidan var det rätt länge sen jag vann nåt guld också.

Thomas Arnroth ([email protected])