Attacken inför heta Stockholmsderbyt

O8-coachen: Solna satsar kortsiktigt

SPORTBLADET

Derbyt mellan 08 Stockholm och Solna börjar inte förrän ikväll, men 08:orna har redan börjat angreppet. Det är coachen Jonte Karlsson som sågar Solnas satsning på fem utländska spelare.

- De satsar kortsiktigt på att vinna ett SM-guld, men man måste fråga sej vilka signaler det sänder till svenska basketungdomar, säger han.

Foto: PETER WIXTRÖM
Kritisk. Jonte Karlsson går till verbal attack inför Stockholmsderbyt i kväll.

08 Stockholm satsar svenskt i år med bara en amerikan och en litauisk bänkspelare. Solna gör tvärt om. Där finns fem utländska spelare, varav fyra i första femman.

Det är inte bra för svensk basket enligt Jonte Karlsson.

- Jag tycker att de svenska spelarna ska få vara stjärnor. Det är dom publiken minns och det är dom som visar alla basketungdomar att dom också kan bli stjärnor en dag, säger Jonte Karlsson.

- Hur ska vi lyfta svensk basket om de unga svenska spelarna aldrig får chansen?

Solnas sportchef Janne Marklund ger inte mycket för 08 Stockholms satsning.

- De har inte en chans att vinna SM-guld med det laget. Våra amerikanska guards är alldeles för bra för 08:ornas landslagsspelare, säger han.

Trots att säsongen pågått i över en månad är det först nu Solna fått klart med årets lag. Allt bygger på en första femma där bara Leslie Myrthil är svensk. Tillsammans med amerikanerna Jerome Coleman och Jerel Blassingame, bosniern Marko Djuric och bulgaren Simeon Naydenov bildar Myrthil det Solna kallar fab five, fantastiska femman.

Klubbens sportchef Janne Marklund tar inte åt sej av Jonte Karlssons kritik.

- Vi ha byggt en förstafemma för att kunna vinna SM-guld. För övrigt är det inte 08 Stockholm som uppfunnit det här med att satsa svenskt. Det har dom snott från Solna och Södertälje, säger han.

Förutom Solna har även Norrköping och Akropol fem utländska spelare i truppen. Dom har Jonte Karlsson större förståelse för.

- Akropol har ingen stor ungdomsverksamhet och Norrköpings spelar europacup, då måste man köpa in utländska spelare för att få storleken, säger han.

- Det är synd att inte Solna, som är en av Sveriges största ungdomsklubbar, kan satsa på egna produkter och fylla upp sitt lag med dessa.

Ikväll får vi se vad som fungerar bäst, åtminstone just nu.

Thomas Arnroth

Så många utländska spelare har ligaklubbarna

Solna: 5

Norrköping: 5

Akropol: 5

Sallén: 4

Jämtland: 3

Ockelbo: 3

Gothia: 3

Sundsvall: 3

Södertälje: 2

Öresundskraft: 2

Plannja: 2

08 Stockholm: 2

Så säger reglerna

Ligans regler tillåter varje lag att ha två amerikaner men hur många EU-spelare som helst. Fram till 31 januari får klubbarna göra obegränsat antal spelarbyten. Därefter får man inte ens byta vid skada.

Reglerna för hur många utländska spelare man har varierar i Europa. I princip får alla lag har hur många EU-spelare som helst, men flera ligor har informella överenskommelser om hur många utländska spelare det högst får vara i varje lag. I länder som Tyskland, Belgien, Finland och Holland får klubbarna i princip även ha hur många amerikaner som helst.

ARTIKELN HANDLAR OM