Älskade, mobbade Yao

Nationalhjälte i Kina, hatad i USA - och nu blir stjärnan tampongmärke

SPORTBLADET

226 cm långa Yao Ming är just nu NBA:s bästa center. Hemma i Kina är han så stor idol att företag döpt tamponger efter honom. Men i USA har han fortfarande svårt att bli accepterad.

– Jag skulle nästan vilja kalla det Yao-hat, säger coachen Jeff van Gundy.

Foto: Foto: AP

Houston Rockets är just nu så länge ett av NBA:s bästa lag. Det kan de tacka 226 cm långa Yao Ming för. Han gör nu sin femte säsong och lever för första gången upp till de högt ställda förväntningarna.

Med Shaquille O"Neal sjukskriven efter en knäoperation är Yao Ming utan tvekan NBA:s bästa center. Han gör i snitt över 26 poäng per match. Med det ligger han tia i skytteligan. Närmaste center ligger på 30:e plats och gör 8 poäng mindre.

Förutom mycket poäng tar Ming även många returer och blockar skott. Själv är han ödmjuk.

-Visst, all statistik pekar uppåt. Jag gör mer poäng, tar mer returer och slänger bort fler bollar, säger han.

"Vill trycka ner honom"

Just antalet bortslängda bollar, turn overs på basketspråk, är något Ming kritiseras för. Han ligger fyra på den föga smickrande topplistan. Å andra sidan omges han inte av några dåliga lirare: Carmelo Anthony, Dwyane Wade och Allen Iverson ligger före honom och Kobe Bryan alldeles efter. Men Yao Ming är den som får mest kritik.

-Jag förstår inte vad folk har för problem med Yao. Det är som om folk bara fokuserar på vad han inte är, som om de ville trycka ner honom. Jag är förundrad, säger hans coach Jeff Van Gundy

Kinas populäraste

Men även om nu inte amerikanerna är beredda att vare sej beundra eller lyssna på den gigantiska kinesen, så är läget helt annorlunda i Kina. Yao Ming är landets mest populära idrottsman och flera stora amerikanska företag som McDonalds, Gatorade, Apple och Reebok använder honom för att slå igenom i Kina. När Houston Rockets matcher sänds på tv stannar halva landet, ungefär som när Ingemar Stenmark åkte slalom på 70-talet.

Men det är inte bara basketskor och sportdryck som säljer på Yao Mings namn. Nyligen skapades en helt ny produktlinje med skönhetsprodukter till kvinnor. Största överraskningen?

En Yao-tampong.

Enligt kinesiska tidningar ska basketcentern själv ha varit mycket tveksam. Det är nog kinesiska kvinnor också.

Sagt av Ming:

Thomas Arnroth