Ingen succé – men magiskt ändå

SPORTBLADET

Den som hade väntat sig att få se den gamla Scottie Pippen flyga runt på en basketplan blev besviken. Pippens debut i Finland blev långt från någon succé spelmässigt.

Ändå var det helt magiskt.

När Scottie Pippen till slut blir presenterad för publiken i Kisahalli är det till samma musik som Chicago Bulls använde under mästerskapsåren på 90-talet. De ungefär 1 200 personerna i den packade arenan reser sig och jublar under en stående ovation.

Och jag skäms nästan att säga det – men jag får gåshud.

Att se Pippen springa in där och sedan starta matchen slår Magics matcher med Magic M7, i alla fall i mina ögon. Där Magic var en showman, en artist som alltid ställde sig i centrum är Pippen trots sin status som celebritet nästan lite blyg.

Hans vilja att vara en i gänget och nära fansen och de andra spelarna är, i brist på bättre uttryck, gulligt.

Det märker publiken också.

Fast det är klart att en basketexpert med gåshud knappast är en objektiv bedömare av det som händer på planen, men låt mej i alla fall klargöra att någon dundersuccé rent spelmässigt gör han inte.

Glänser trots ringrosten

Motståndet från Borgålaget Porvoon Tarmo är dåligt och Topo som Pippen spelar med är heller inte särskilt bra. Dessutom spelar de galet snabbt, vilket passar 42-åriga Pippen mindre bra. Han missar massor av skott och är rätt stel och trött i första halvleken.

Trots det glänser det. Som när han slår en helt omöjlig studspass från halva plan som gör en medspelare helt fri. Jag lovar, det finns inte en någon aktiv spelare i Norden just nu som kan göra om den passen.

Mer show i Sundsvall

Och när matchen väl är slut har han ändå skrapat ihop en statistik som är imponerande: 12 poäng, 7 returer, 4 assist, 3 bollstölder och 1 block.

Allt på 23 minuters spel.

På läktaren stod Sundsvalls klubbdirektör Anders Jansson. Första halvlek blev en pina för honom, med visioner om en Pippen som inte får bollen i korgen i Sverige heller om en vecka.

Men eftersom Pippen exploderar i den tredje perioden känner han sig lugn.

– Pippen kommer passa mycket bättre in i vårt spel. Dessutom kommer han inte att vara jetlaggad och vi ska ordna en bättre show runtomkring. Det blir kanon, försäkrar han både Sportbladet och sig själv.

Efter att Pippen har skrivit autografer i en halvtimma efter matchen gör jag sällskap med honom på väg upp till sista presskonferensen.

Jag frågar om han känner sig trött. Han garvar högt, lutar sej mot mig och viskar:

– No, but I am feeling old.

Klart att man faller för en sån kille!