Scottie Pippen har landat i Sverige

”Jag vet ingenting om svensk basket”

Foto: Robin Nordlund
SPORTBLADET

Sundsvall (TT)

42 år gammal är Scottie Pippen en legendar – utsedd till en av NBA:s 50 största spelare genom tiderna och sexfaldig mästare tillsammans med Michael Jordan i Chicago.

På fredag spelar han för Sundsvall Dragons i basketligan.

Men det är ingen världsstjärna i gammal storform som är på besök i den skandinaviska basketvardagen. På två matcher med Helsingforsklubben Topo i förra veckan stod Pippen för sammanlagt 21 poäng (12 mot Tarmo och 9 mot Honka), och rapporterna talade om en före detta stjärna som tiden sprungit förbi.

– Jag har inte spelat i den meningen att jag sprungit upp och ner på planen. Men jag har en basketplan hemma där jag brukar vara ute och skjuta en hel del. Jag är inte samma spelare som jag var när jag spelade i NBA, men det vet jag också om. Jag försöker inte göra saker som jag inte klarar av längre, och jag kan fortfarande tillföra saker, säger han.

Pippens karriär tog egentligen slut redan våren 2004, då han slutade på grund av en knäskada. Under 2007 ryktades det om en comeback, men mer än rykten blev det aldrig den gången. Pippen, som förlorat miljonbelopp i en segdragen kontraktstvist, var sugen men frågetecken kring kapaciteten gjorde att ingen NBA-klubb nappade.

För Sundsvall i basketligan är Pippen däremot en jackpot. Den 27 november kom klubben överens med Pippen om ett gästspel mot Akropol i ligan, och kort därefter meddelades att matchen ska direktsändas i SVT24.

– Jag älskar fortfarande basket och det här är en chans för mig att ge tillbaka något till mina fans, och att få se mig omkring i världen, säger Pippen enligt Sundsvalls Tidning.

Varför spelar du spelar i Sverige?

– Det var bestämt att jag skulle spela i Finland. Men då hörde Mike Wilhelm (assisterande coach i Chicago Bulls) av sig och berättade att det fanns ett intresse av att få hit mig också. Han intygade att det var ett jättebra ställe. Jag vet ingenting om svensk basket, men basket spelas likadant i hela världen.

TT