”Ni måste bli starkare”

Legendaren Scottie Pippen i stor intervju om vänskapen med Jordan, drömmen att coacha i NBA – och hur Sverige ska bli bättre

Foto: Jimmy Wixtröm
SPORTBLADET

Under nästan hela karriären stod Scottie Pippen i skuggan av Michael Jordan. Nu är han i Sundsvall och har hela scenen för sej själv.

– Jag har alltid gillat att vara nära mina fans, det här känns bra, säger han till Sportbladet.

Gamle kompisen Michael Jordan.

Scottie Pippen kommer raka vägen från massagebordet till Sportbladets improviserade studio i hotell Knaus berömda trappa. Insvept i svenska flaggan konstaterar han:

– Det här kommer jag få skit för när jag kommer hem.

Och så skrattar han.

Den Scottie Pippen som först mötte media i Finland och nu i Sverige verkar vara jordnära, ha lätt för att skratta och anstränga sej för att svara så bra och ärligt han kan på alla frågor. Lite tvärt emot hur mediabilden av honom var under åren i NBA, då han ofta framstod som lite tvär och tystlåten.

– Men jag gillar verkligen att umgås med folk. Jag har aldrig haft problem med att röra mej fritt bland alla andra. Jag tycker om när folk pratar med mej och jag gillar att träffa fans. Det är ju mest därför jag kommit hit, för att träffa så många svenska fans som möjligt. Det känns spännande.

”Våra vägar korsas”

Pippen bor numera i Ford Lauderdale i Florida med sin fru Larsa och parets tre barn. Han träffar sällan Michael Jordan.

– Våra vägar korsas några gånger per år, men inte mer. Vi är fortfarande vänner, men ärligt talat har vi antagligen sett nog av varandra.

Är det några andra lagkompisar från dina 17 säsonger i NBA som du umgås med?

– Nej, egentligen inte. Det finns några som jag mejlar lite med, men jag har få vänner som jag umgås med från NBA-tiden. Det har bara blivit så.

Det är tre år sedan Pippen slutade sin karriär, även om det så sent som i våras ryktades om en karriär.

Har du lagt av för gott nu?

– Ja, det tror jag. Att spela så här i Finland och Sverige är nog ganska lagom. Jag behövde de här åren för mej själv, för att vara mer med min familj och få lite distans till sporten. Fast nu har kärleken till basketen börjat växa igen.

Helst vill han coacha Chicago Bulls, laget han och Michael Jordan gav sex NBA-titlar under 90-talet. När klubben sparkade coachen Scott Skiles i julas gjorde han klart för alla att han både var intresserad och kapabel att klara jobbet.

– Jag skulle vilja göra det vid något tillfälle i mitt liv. Jag kan basket, jag vet hur basket ska spelas på rätt sätt. Om möjligheten dyker upp och allt känns rätt så visst, absolut.

Saknar fysiken

Det han har sett av både finsk och svensk basket hittills har kanske inte imponerat, men heller inte avskräckt. Pippen tycker att spelarna kan sin sport och gör rätt, men ändå att det är något viktigt som saknas.

– Framför allt handlar det om fysiken. Spelarna här är inte starka nog att spela i NBA. Generellt sett måste de bli betydligt större och starkare. Det finns inga genvägar till det, styrkan måste komma inifrån och växa ut i hela kroppen genom hård och målmedveten träning.

Under resten av veckan ska han träna tre gånger med Sundsvall Dragons, träffa sponsorer och klubbens ungdomar.

Ska leka turist

Dessutom ska han leka turist och kolla in alla sevärdheter i stan.

Men redan igår kväll planerade han en natt på stan.

– Det ska bli kul att kolla in Sundsvalls nattliv, säger han.

När Sportbladet informerar honom om att nattlivet i Sundsvall en tisdagskväll antagligen är helt obefintligt blir han besviken.

– Ja, ja, vi får testa i alla fall, säger han och försvinner uppför Sundsvalls mest berömda trappor.