SM-guld till Solna

Avgjorde på bortaplan

Foto: Ralf Bergman / SCANPIX
SPORTBLADET

Solna Vikings visade klassen borta mot Sundsvall Dragons. När det behövdes som mest sänkte de sina poäng och vann med 87-81. Därför är Solna svenska mästare.

– Det är helt jävla otroligt. Vi har verkligen förtjänat det här. Vad vi har fått kämpa för det här, säger Leslie Myrthil, som till slut vann sitt första SM-guld, till SVT 24.

Sundsvall var tvungna att vinna och de var närmare än de varit i de två tidigare finalmatcherna. I slutet blev det en riktigt rysare, men det räckte inte hela vägen. Gästerna var hela tiden steget före och klarade av att visa klassen när det stod och vägde.

Som i slutsekunderna när det bara skiljde tre, fyra poäng lagen emellan och Brandon McKnight från straffpunkten blev drakdräpare genom att säkert sätta sina poäng.

– Det är fantastiskt, Vi spelar försvar. Det är försvar, försvar försvar. Det är en otrolig lagmoral. Vi jobbar stenhårt i försvaret, försöker coachen Stefan Bergman analysera segern mitt i glädjen.

Solna Vikings har imponerat i finalserien och vinner alltså med 3–0 i matcher mot laget som var den stora favoriten, Sundsvall Dragons.

– Sundsvall är ett jättbra lag, men vi har spelat riktigt bra. Sundsvall gör sin bästa match i dag, men det handlar mycket om det mentala också och vi leder med 2–0 i matcher. Dessutom leder vi hela matchen i dag och det är svårt att vända då, säger Bergman.

Tungt för Sundsvall förstås och Joakim Källbom var tydligt besviken när han försökte förklara Dragons svaga insats i finalspelet.

– Jag vet inte. Vi har inte kommit upp i normal standard. I dag gör vi vår bästa match, men det går inte att ge bort två matcher som vi gjorde, säger han.

FAKTA

Solna Vikings besegrade Sundsvall Dragons med 3–0 i matcher i årets SM-final och tog klubbens sjätte SM-guld i basket. Därmed är man den femte framgångsrikaste klubben i SM-historien.

Solnas sex SM-guld: 1973, 1984, 1985, 1989, 2003 och 2008.

Mesta mästare: 19 guld: 08 Stockholm/Alvik, 8 guld: KFUM Stockholm, 7 guld: Plannja, Södertälje, 6 guld: Solna.

Mästarlaget Solna 2008:

Brandon Mc Knight, 25 år, guard.

Erkan Inan, 19 år, guard.

Nils Hedström, 25 år, guard.

Martin Pahlmblad, 22 år, guard.

Vincent Aldevinge, 21 år, center.

Rudy Mbemba, 21 år, guard.

Lesli Myrthil, 31 år, forward.

Peter Bogner, 28 år, forward.

Willy Beck, 21 år, guard.

Mohammed Nefatti, 24 år, forward.

Mikael Hermansson, 31 år, center.

Bilal Salaam, 27 år, center/forward.

Binyam Feghadu, 19 år, guard.

Pekka Salminen, coach.

Stefan Bergman, assisterande coach. (TT)