...men ingen kan påstå att det här är Sveriges framtid

Thomas Arnroth: Jag blir förtvivlad

SPORTBLADET

Det här var säsongen som tillhörde Sundsvall.

Solna snodde guldet från dom, men vad annat kan man vänta sig när man lämnar dörren öppen?

Kanske var det bra för svensk basket att Solna vann guldet i år. Och att Sundsvall förlorade – igen.

Fler svenskar fick se Solnas unga stjärna Rudy Mbemba briljera och lägger förhoppningsvis hans namn på minnet. Kanske nästa basketspelare efter Mattias Sahlström som den normalt sportintresserade svensken känner igen?

Och att Lesli Myrthil efter 13 säsonger fick sitt guld var också bra. Få har förtjänat det som han.

Jag blir förtvivlad av Solnas spel

Men ingen ska påstå att den basket Solna spelar är framtiden för Sverige. Korta, snabba och tekniska spelare som stänker i mirakeltreor funkar visst fortfarande i basketligan men inte internationellt. Jag gläds absolut med Solna, men det är inte en basket som gör mig glad. Tvärtom.

Jag blir förtvivlad.

För sanningen är att Sundsvalls basketfilosofi håller mycket bättre än Solnas. Den är anpassad för en värld utanför svensk herrbasket. En värld där springa-och-skjuta-lag med snittlängder långt under två meter käkas till frukost i europacuperna.

Spelar inte stort – trots längden

Så synd då att varken spelintelligensen eller jävlaranammat i Sundsvall matchar intentionerna. Trots lagets längdövertag lyckas man ju helt enkelt inte spela stort.

Joakim Kjellbom får gång på gång passningar i knähöjd. Vad ska han då ha för nytta av sina 213 centimeter? Vid flertalet tillfällen under finalserien har Kjellbom dessutom försvarats av spelare som är 20 centimeter kortare, utan att hans lagkompisar ens sett det, än mindre passat honom bollen.

Knappast ett guldrecept.

l l l

Sundsvall ägde grundserien och klubbdirektören Anders Jansson var dessutom galen nog att ta hit Scottie Pippen för en enda ligamatch. Det var årets bragd i Basketsverige, alla kategorier.

Men jag tror Jansson skulle ha fortsatt på den vägen.

Pippen skulle gjort vad som krävts

När Pippen tackade ja till att komma tillbaka till slutspelet fegade Sundsvall ur. De skyllde på skaderisken. Men jag är helt övertygad om att dörren inte hade stått på vid gavel för Solna ens med en Pippen på kryckor.

För den mannen skulle aldrig ha tillåtit Sundsvalls nesliga insats i de två första matcherna eller de ständiga mentala kollapserna i försvaret. Han skulle ha tagit till vilka medel som helst; nitat den genomsympatiske Brandon McKnight eller skällt ut lagkompisarna i media.

Han skulle ha gjort vad som krävts, oavsett vad.

Sundsvall kan ändå dominera

Jag tillhör inte dom som tvivlar på att Sundsvall kan vinna. Det här är andra SM-finalen de förlorar på några år, so what? Med en frisk Mike Palm och Kjellbom kan de både att vinna SM-guld och dominera svensk basket under många år.

Men nåt är ruttet i Sundsvall. Jag tror helt enkelt att det fattas en viktig kugge i laget. En Mbemba, McKnight eller Myrthil skulle kanske räcka. Någon med åtminstone några gnuttor av Pippens vinnarskalle och basket-IQ.

Grattis Solna och skärp er Sundsvall!

FAKTA

Arnroth: Därför blev Solna svenska mästare

Pekka Salminen

Är både en skicklig coach och bra på att ta folk. Om Rudy Mbemba lyckas ta nästa steg och bli en stor internationell spelare så är det mycket tack vare Pekka Salminen, som lyckats göra honom till en riktig pointguard.

Lesli Myrthil

En underbar lirare att ha i sitt lag, kämpar och offrar sig – och fattar hela tiden vad som händer på planen och vad som är bäst för laget. Allt paketerat i en drygt två meter lång och 100 kilo stark kropp. Finalens MVP i mina ögon.

Brandon McKnight

Likheten mellan årets guldamerikan Brandon McKnight och Eric Taylor, som tog klubbens förra guld 2002, är slående. Extremt vältränade och seriösa amerikaner som både förmår att vara en i laget och att kliva fram och avgöra.

Rudy Mbemba

Alla lag behöver en x-faktor och en fixstjärna. Solna Vkings har sin i Rudy Mbemba 21 år i år, men redan så bra att ingen basketspelare i Sverige kan stoppa honom en-mot-en.

ARTIKELN HANDLAR OM