Damernas succécoach hoppar av

”Det är en markering från vår sida”

Foto: Robin Nordlund
Frida Eldebrink, här mot Ukraina, var med när Sverige gjorde succé i U19-EM. Nu hoppar hennes landslagscoach, Micke Johansson, av sitt jobb.
SPORTBLADET

Svensk basket skakas av ett jättebråk.

Efter en infekterad konflikt har succétränaren Mikael Johansson och Tommie Hansson valt att hoppa av.

– Det är en markering från vår sida, säger Tommie Hansson.

Bakgrunden till bråket grundar sig i landslagschefen Per Källmans arbete. Tidningen Norrländska Socialdemokraten uppger att Per Källman och förbundsledningen befinner sig i konflikt.

Anledningen till det är att förbundet vill göra förändringar inom organisationen – vilket skulle kunna ske på bekostnad av Per Källman, som enligt uppgift skulle bli kansliassisten istället.

Succétränaren Mikael Johansson, som coachade Sverige till VM-silver i U19-VM i augusti, har tillsammans med herrarnas U18-landslagskapten Tommie Hansson valt att hoppa av.

– Det är en markering mot förbundets behandling av Per. Hans betydelse för svensk basket är enorm och för oss landslagstränare har Per varit ett stort stöd. Vi vill att han ska vara kvar - inte bli någon pappersvändare, säger Tommie Hansson till Norrländska Socialdemokraten.

Skrivelse till förbundet

Förbundsordföranden Jan Jacobsen beklagar tränarnas avhopp.

– Det är trist att de väljer att lämna sina uppdrag. Men jag är övertygad om den process vi startat ska lösa sig på allra bästa sätt.

En skrivelse har nu skickats till förbundet. Den innehåller underskrifter från 76 personer inom landslagsverksamheten.

– Jag har hoppat av. Förhoppningsvis betyder det här att vi får en reaktion och rädda kvar det som börjat byggas upp. Per Källman har varit navet i hela verksamheten, säger Johansson till Norrbottens-Kuriren.

ARTIKELN HANDLAR OM