Skön start för basketherrarna

”Första matchen är alltid en nyckel”

Foto: FOTO: REUTERS
Dan Wallin i kamp med Japans Reo Fujimoto.
SPORTBLADET

PEKING. Bra försvarsspel av de svenska basketspelarna bäddade för seger i premiären mot Japan med 61–49.

Nu är vägen mot kvartsfinal krattad.

– Första matchen är alltid en nyckel, skönt att få en bra start i Paralympics, säger förbundskaptenen Ines Lopes.

Inför turneringen talades det om hur viktig matchen mot Japan är för att kunna ta sig vidare till kvartsfinal i turneringen i rullstolsbasket. För en månad sedan förlorade svenskarna mot japanerna i en turnering i USA men nu fick Sverige revansch, framförallt tack vare ett strålande försvarsspel inledningsvis. Dessutom visade Galatasarayproffset Hussein Haidari flera gånger sin skicklighet med bollen och han stod för 26 av de svenska poängen. Från sin guardposition styrde han och ställde och var betydligt kvickare än sina motståndare.

– Det är skönt att premiären är över. Vi började bra men sedan har vi svårt i andra halvan när vi leder med så mycket i paus. Vi var tvungna att vakna till då, säger Haidari.

Haidari gör i vinter sin andra säsong i Galatasaray och under sin första säsong i klubben har han utvecklat sitt spel betydligt.

– Det har hjälpt mig jävligt mycket att kunna träna på heltid. Tyvärr finns inte den möjligheten hemma i Sverige men i Turkiet är rullstolsbasket riktigt stort. I de första matcherna på säsongen är det helt fullsatt, 6 000 på läktarna, berättar Haidari.

Även i premiären i Peking var det mycket folk på plats. Och för att få med sig publiken flörtade det svenska laget ordentligt med åskådarna. De vinkade glatt när de kom ut på planen, dessutom vecklade Ines Lopes och coachen Nils Ander ut en banderoll där det med kinesiska tecken stod ”Hej Peking”.

– Vi måste ju få med oss publiken, det är som en sjätte spelare. Och jag tycker att vi lyckades med det, säger Lopes och skrattar.

Redan på måndagen spelar Sverige nästa match, mot Iran. På tisdagen väntar sedan guldfavoriterna Kanada men enligt Lopes ska det inte vara någon omöjlighet:

– Deras storhetstid är över. Det gäller bara att få alla att förstå att vi kan vinna mot dem.

TT