Om det stämmer måste han gå

SPORTBLADET

Läget är glasklart.

Om Jonte Karlsson har tagit strypgrepp på en 16-årig pojke så finns det ingen plats för honom i 08 Stockholm eller svensk landslagsbasket.

08 Stockholm Human Rights.

Klubbnamnet klingar illa i dag.

En förening som klär sig i vackra ord om rättigheter, respekt och ansvar har fått sin kanske största profil polisanmäld för misshandel.

Offret: En 16-åring pojke.

Jonte Karlsson kan vara aggressiv på sidlinjen. Han är en känslosam coach som inte accepterar lathet, dåligt engagemang eller huvudlöst spel. Beroende på vem spelaren är, var han är i sin utveckling, så kan ett felpass omedelbart placera honom i en tillfällig frysbox. Och det finns ett behov av såna tränare i svensk basket, tränare som vågar ställa krav. Vi är en miniatyrnation i en av världens största idrotter och kommer inte att bli bättre med bara leenden, uppmuntran och klappar på axeln. Någon måste våga ställa krav.

Finns inget rimligt försvar

Det är därför Jonte Karlssons utnämning till ny landslagsansvarig för någon vecka sedan var klockren. Han är en av de största coacherna vi någonsin har haft, har meriter att backa upp det med och var självklart det bästa valet Svenska Basketbollförbundet kunde göra.

Och Jonte Karlsson är fortfarande det bästa valet.

Men om han är skyldig till att ha tagit strypgrepp på en pojke på Fryshusets läktare så är allt det där inte vatten värt. Då finns det inget rimligt försvar till varför han skulle få en landslagspost i sommar. Naturligtvis kan han inte få vara kvar i 08 Stockholm Human Rights heller.

08 Stockholm är en beundransvärd förening. Inte bara för sina sportsliga framgångar, som Jonte Karlsson är en del av, utan också för sitt sociala samvete som tar sig uttryck i olika projekt.

Att som ledare i den föreningen, eller i vilken förening som helst, ta strypgrepp på en 16-åring är direkt diskvalificerande.

Ingenting – eller en skandal

Men jag vet inte vad som hände på den där träningen i Fryshuset, uppgifterna går isär och – det här är viktigt – ingen kan döma Jonte Karlsson än. Så här långt så finns en polisanmälan, varken mer eller mindre.

I morgon träffas parterna och kanske dras anmälan tillbaka då. Kanske visar det sig att det bara var en utskällning som 16-åringen fick.

Då är det här slutet på ingenting.

Om anklagelserna stämmer?

Då är det början på en stor skandal.