”Tog strypgrepp på en 16-åring”

Jonte Karlsson misstänkt för misshandel

Foto: Bildbyrån
Jonte Karlsson har blivit polisanmäld för misshandel.
SPORTBLADET

Jonte Karlsson polisanmäld för misshandel efter att ha tagit strypgrepp på en 16-åring.

Nu riskerar basketprofilen att petas från jobbet som landslagsansvarig.

– Blir han fälld får vi ta en diskussion om han kan ha den rollen, säger basketförbundets generalsekreterare Lena Wallin Kantzy.

Händelsen inträffade för ungefär tre veckor sedan under en träning med 08 Stockholm i Fryshuset.

Jonte Karlsson uppges vid ett flertal tillfällen ha tillrättavisat ett gäng stökiga ungdomar på läktaren och till slut brast det för 08:s headcoach.

– Det var en taktik-träning med mycket genomgångar och vi upplevde killarna på läktaren som störande. De skrek inte förolämpningar eller så, de var bara högljudda och störde träningen. Jonte gick upp på läktaren för att säga till dem, säger en källa i 08-truppen till Sportbladet.

”Chockad”

Beskrivningarna om vad som hände sedan går isär.

– Han kom springande upp på läktaren mot oss och plötsligt tog han stryptag på en kille och tryckte upp honom mot en vägg.

– Jag blev alldeles chockad. Sen skrek han att ”jag skiter i om jag får sparken för att jag har misshandlat en snorunge”, säger ett ögonvittne på läktaren till basketsverige.se.

”Inte våldsamt”

– Nej, nått strypgrepp var det inte. Han tog tag i killen men jag upplevde det inte som våldsamt. Killen fick sig en rejäl utskällning helt enkelt, säger Sportbladets källa.

Jonte Karlsson vill inte prata med Sportbladet om det inträffade, men i ett pressmeddelande ger han sin syn på saken. Han menar att han inte tog strupgrepp utan att han tog tag i 16-åringens jacka. Han ber dock om ursäkt för sitt agerande.

– Oavsett om jag var arg och irriterad har jag ingen rätt att ta tag i hans jacka. Jag har därför senare bett både honom samt hans far om ursäkt för mitt beteende. Jag har dessutom bokat ett möte med pojken och hans familj där jag återigen erbjudit mig att be om ursäkt öga mot öga då jag är uppriktigt ledsen för att jag gick över en gräns. Jag har uppfattat det som att vi inte längre hade något problem, säger han.

16-åringens pappa har dock polisanmält händelsen som rubriceras som misshandel.

– Enligt anmälan är han misstänkt för att ha antastat en kille på läktaren genom att ta stryptag, säger Henrik Karlsson, stationsbefäl hos Söderortspolisen till Sportbladet.

I morgon ska Jonte Karlsson träffa 16-åringen och hans föräldrar i 08 Stockholms regi.

– Jag har redan pratat med de inbladade killarna och med 16-åringens pappa. Vi ska ses igen på torsdag och då ska Jonte vara med. Jag hoppas att vi kan redan ut allt då och att de drar tillbaka anmälan. De ger en ganska samstämmig version av det inträffade, förutom Jontes reaktion uppe på läktaren, säger 08 Stockholms ordförande Anders Grönlund till Sportbladet.

Riskerar han att bli av med sitt jobb?

– Vi fördömer det aggressiva beteendet men Jontes jobb är säkert om det inte kommer fram något mer. Men jag kan säga såhär, det får absolut inte hända igen. Då är inget säkert. I 08 Stockholm händer sånt här inte två gånger.

Landslagsledare

Den 1 juni nästa år tillträder Jonte Karlsson en anställning som landslagsledare hos Svenska Basketförbundet. Även det jobbet är i fara.

– En polisanmälan betyder inte att man är dömd så än så länge är det bara spekulationer. Men skulle han bli fälld får vi givetvis ta en diskussion i styrelsen om han kan ha den rollen, säger förbundets generalsekreterare Lena Wallin Kantzy.

FAKTA

Namn: Joon-Olof ”Jonte” Karlsson.

Ålder: 51 år.

Bor: Södertälje.

Klubbar som spelare: Södertälje, Solna, Jämtland, Kärcher, Tynnered.

Klubbar som tränare: Jämtland, Kärcher, Södertälje, 08 Stockholm.

Landslagsmeriter: 206 A-landskamper för Sverige, landslagscoach 1999–2000, landslagsansvarig från och med juni 2009.

Så säger arbetsgivarna:

08 Stockholm – Headcoach

– Vi fördömer det aggressiva beteendet. Det är absolut inte okej och även om man inte går till fysiskt angrepp kan det skrämma

livet ur en 16-åring. Men Jontes jobb är säkert så vitt jag ser det, om det inte kommer fram något mer.

Svenska Basketförbundet – Landslagsledare (från 1/6 2009)

– Det är olyckligt och jag kan inte försvara det såhär. Men en polisanmälan betyder inte att man är dömd så än så länge är det bara spekulationer. Människor som begår brott får också sona för det och man kan inte bra slänga ut dem. Men skulle han bli fälld får vi givetvis ta en diskussion i styrelsen om han kan ha den rollen.

Viasat Sport – Expertkommentator

– Han har inget kontrakt med oss utan hoppar in när han behövs. Senaste gången var i början på november, men han är inte upp-

skriven på några jobb den närmaste tiden så det är inget jag behövt ta ställning till.