Bäst i Sverige

Wikdahl: I går tog svensk basket ett kliv in i 2000-talet

1 av 5 | Foto: Foto: Peter Wixtröm
stilfull Norrköpings guard Kenny Grant var lysande och rann igenom Solnaförsvaret gång på gång.
SPORTBLADET

NORRKÖPING. Om man i elitidrott någonsin kan släta över en förlust med ”det var ju i alla fall kul att lira” så var det nog den här.

Norrköping Dolphins:

Stadium Arena:

Vill man vara elak kan man säga att i går var dagen när svensk basket tog ett kliv in i 2000-talet. Och elakt eller inte, det finns en sanning i det.

När Norrköping Dolphins slog upp portarna till splitternya Stadium Arena (vad var det för fel på namnet Stadium Stadium? För redundant?) så var svensk basket plötsligt år från ribbstolar, trasiga ljudsystem och resultattavlor med en handfull fungerande lysdioder.

En helt egen arena som man har full kontroll över.

Den som inte tror att det kan ha speciellt stor betydelse för en förening kan förhöra sig i frågan med vilken fotbolls- eller hockeyledare i elitskiktet som helst. Inom fotbollen och hockeyn startade arenarevolutionen för flera år sedan. I basketen: I går.

Det enda som hindrade festen att nå millenieskiftes-nivå är det faktum att Norrköping förlorade. I övrigt var det en fest som man inte upplever förrän möjligtvis i finalmatcher i svenska basketligan.

Lyckats fånga trycket

Arenan har allt.

Det jag blev mest imponerad av var hur tät den annars luftiga arenan kändes när man satt på läktaren. När nya arenor har en tendens att bygga bort publikljudet, bygga bort oljudet och trycket, så har Dolphins i stället lyckas fånga det. Publiken sitter nära planen, det finns en dålig stol i huset och även om det en dag, en väldigt snar dag, oundvikligen kommer att vara åtminstone 1 000 personer färre på läktaren så tror jag inte att stämningen dör så lätt.

Staden har dessutom en kunnig och engagerad publik och även om 14 dunkar hjälpte till att hålla uppe entusiasmen i går så vet man i Norrköping när man ser bra basket.

Bäst i storleksklassen

Men

Jo. Så fin är Stadium Arena. Och innan nån där ute hinner fundera på hur många plus då nya Malmö Arena (av Sportbladets hockeyguru Mats Wennerholm kallad världens bästa arena) borde få så måste jag få förklara det egentligen självklara:

Stadium Arena är Sveriges bästa basketarena och sannolikt Sveriges bästa arena över huvud taget i storleksordningen 3 000 åskådare. Så betyget kan inte bli annat.

Kan man inte jämföra äpplen med päron så kan man inte jämföra Sveriges fetaste ishockeyarena med Sveriges fetaste basketarena.

Men jag jämför den gärna med fler basketarenor, kanske i Luleå, Solna och Sundsvall till exempel.

Sätt spaden i marken.

Joakim Kjellbom gjorde Norrköpings historiska första poäng i Stadium Arena och var en av matchens bästa spelare. Lite tröst då Solna för andra gången den här säsongen besegrade guldfavoriten.

Solna är det enda svenska lag som slagit Norrköping så här långt.

De två blir finallag i vår

Båda gångerna har man varit en lagmaskin. Det är sällan stora, yviga gester, bara effektiv, smart basket. I går gjorde till exempel Peter Bogner blott två poäng. Ändå var han en nyckelaktör med sitt slit och den spelare Pekka Salminen bytte in i stället för poängkungen Martin Pahlmblad när blott två skälvande minuter återstod.

Då hade förresten Bogner gjort noll poäng. Hans två var matchens två sista.

Norrköping får godkänt för insatsen men har betydligt mer att ge. Jag räknar med att vi får se det i finalerna mot just Solna i vår. Det är mitt finaltips och än har jag inte sett en enda anledning att svikta i min tro.

Men vem som vinner vågar jag inte tippa.

Bara Norrköpings lysande guard Kenny Grant (gång på gång rann han igenom Solnas försvar med samma självklarhet som Strömmen rinner genom Norrköping) hade den goda smaken att, dagen till ära, matcha sin klubbs orangea fält på det nya golvet med orangea skor.

Å andra sidan så var Grant den enda som såg ut att halka omkring på planen, bland annat åkte han i backen och ut från planen i ett känsligt läge med 30 sekunder kvar.

Men vad det var för färg på skornas sulor vet jag inte.

Solnablått kanske.

FAKTA

Det här är Stadium Arena:

Publikkapacitet: 3?000 personer. Fridrottshallen kan ta cirka 800 åskådare.

Storlek: 13?000 kvadratmeter. I det ingår en basketarena på 4?800 kvadrat, friidrottsarena på 5?300 kvadrat samt en träninghall på 2?400 kvadrat.

Exteriör: Modern, svart med världens största företagslogo på sidan. Det är inget rymdskepp, inget fågelbo. Men den är snygg.

Interiör: Som Solnas coach Pekka Salminen uttryckte det: Wow. Fräsch, förstås, och luftig. Men ändå utan att tappa närheten som skapar stämning. Svart, grått och orange är de dominerande färgvalen.

Övrigt:

Arenan har restaurang och bar, kiosker, café och lag­shop.

Träningshallen har tre fullstora basketplaner samt två handbollsplaner.

Friidrottshallens löparbanor är av samma material som mattan i OS i Peking. Även golvet i basketdelarna är av mycket hög kvalitet.

Det finns 11 omklädningsrum. Dolphins omklädningsrum har inga bänkar, utan skåp med spelarnas namn. Precis som i NHL och NBA.