Fick vårta – borta i ett år

Utvecklade stressfraktur – tvingades operera: ’Sjuk story’

SPORTBLADET

Två spikar i foten, ett år utan basket och blåst på proffskontrakt.

Johan Gunterberg fick sitt liv förändrat – när han tog bort en vårta.

– Jag kommer aldrig bli helt frisk igen. Det här är en sjuk jävla story.

Foto: FOTO: FREDRIK HOFGAARD
skadad Efter mer än ett halvår ser Johan Gunterberg nu fram emot mars, då han förhoppningsvis ska kunna kasta kryckorna och vara tillbaka på basketplanen igen.

Johan Gunterberg suckar. Han gjorde det nyss och han gör det igen.

Det här var året som collegebasketen för Northeastern Huskies i USA skulle förvandlas till ett proffskontrakt i ett varmt land. Förfrågningar fanns från lag i Grekland, Spanien och Frankrike.

Det här var året den 20-årige Stockholmstalangen valde att få en vårta borttagen.

Det här var året som förändrade allt.

Nu sitter han med foten i en jättepjäxa – utan anbud och med två spikar i mellanfotsbenet.

Läger med landslaget

Här berättar han om sin svåra tid, som började i maj och som tidigast är över i mars nästa år.

– Jag hade fått en vårta på foten och bestämde mig att ta bort den, enbart för utseendet skull. Jag gick till en klinik i Stockholm och blev försäkrad om att jag skulle kunna träna basket dagen efter. Två veckor senare skulle jag på läger med landslaget.

Gunterberg deltog på lägret. Med ett en centimeter djupt köttsår på ena hälen.

– Det var stort som en tiokrona och gjorde fruktansvärt ont. Jag sprang på tårna och till slut tvingades jag hoppa av lägret. Jag belastade så mycket fel att jag ådrog mig en stressfaktur, som jag först försökte rehaba bort. Det gick inte och jag tvingades till operation.

Missat att bli proffs

Nu kan Gunterberg, som är son till gamle svenska OS-spelaren Peter Gunterberg, bara skaka på huvudet. Han har gått miste om ett år av basket och missat tre chanser till proffsspel i Europa.

– Läkarna säger att jag aldrig kommer att bli fullt frisk i foten. Allt för den här vårtoperationen. Han som tog bort vårtan sa bara att allt såg jättefint ut – men så var det inte.

– Det som skulle läka på en dag tog två månader och nu vet jag inte hur det blir med basketkarriären.

FAKTA

Så blev vårtan till spikar i foten

Johan Gunterberg upptäcker en långlivad vårta på ena hälen. Vårtan gör varken ont eller påverkar honom men han stör sig på den och bestämmer sig i maj för att operera bort den på en klinik i Stockholm.

Ingreppet sker via laser och går snabbt.

Det kostar 1 400 kronor.

– Jag blev försäkrad att jag skulle kunna träna basket dagen efter. Att allt såg bra ut och att det skulle läka snabbt.

Gunterberg åker två veckor senare på landslagsläger med ett en centimeter djupt köttsår på hälen. Han plåstrar om det så gott det går. Det går bara en kort tid innan han tvingas ge upp. Han tar sig fram genom att gå på tå och ådrar sig en stressfraktur i foten.

Efter att ha misslyckats rehabiliteringsträna bort skadan – dagligen på Bosön – tvingas han till operation. Den 20-årige guarden får två spikar inopererade i foten, som gipsas.

Efter några veckor byts gipset mot en stor pjäxa.

– Benet är hur smalt som helst och jag har inte kunnat träna sedan i mars. Att bara få vårtoperationen att läka tog två månader.

– Nu säger läkarna att jag aldrig kommer att ha samma känsla som förut i foten och att jag inte blir fullt frisk.

Johan Gunterberg

Född: 5 september 1988. Längd: 205 centimeter. Bor: Lidingö. Senaste klubb: Northeastern Huskies (2007-08). College,division 1. Säsongsfacit förra året: Spelade 21 av 31 matcher och gjorde som mest tolv poäng i en och samma match. Position: Guard. Nummer: 10. Senaste svenska klubb: Lidingö Basket. Poängrekord: 57 poäng i en ungdomsmatch. Övrigt: Son till gamle OS-spelaren Peter Gunterberg, som vann fem SM-titlar med Alvik.

ARTIKELN HANDLAR OM