FÖRST IN THE USA

Fyra små steg för människan – fyra stora steg för idrottslandet Sverige

SPORTBLADET

AUBURN HILLS. Det är väl vad som kallas en okej första vecka på jobbet.

Sedan förra helgen har Jonas Jerebko, 22, blivit första svensken någonsin i NBA, spelat sin första match från start och hyllats av tränare, lagkamrater och fans. Och i går spelade han återigen från start mot Philadelphia 76ers.

– Det är bara väldigt roligt att vara här, säger Jerebko till Sportbladet.

Foto: PONTUS HÖÖK

Det dröjde förvisso 63 år och vi var 20 år efter Norge, nio efter Finland. Men i förra helgen blev en 22-åring från Kinna äntligen den förste svensken någonsin att spela i NBA.

Efter att ha varit avstängd i premiären (borta mot Memphis) och bänkad i match två (hemma mot Oklahoma), klev Jonas Jerebko in i den andra quartern i mötet med Milwaukee och spelade sex historiska minuter.

– När det väl var match tänkte jag inte så mycket på det. Det var lite nervöst, men jag tänkte inte på att jag var först. När jag satt på planet hem, så kände jag mig ändå lite stolt. Då tänkte jag på att jag var faktiskt först. Kul att få skriva lite historia i alla fall, säger Jerebko.

En helt okej debut följdes sedan upp med en lysande prestation i match nummer två. Med storstjärnan Tayshaun Prince skadad, fick Jonas Jerebko spela från start mot Orlando.

Uppdraget: stoppa storstjärnan Vince Carter.

– Det gick riktigt bra i försvaret. Det var Carter jag mötte och det är ingen som kan hålla honom på noll poäng. Som mina lagkamrater sa: ”när han får en rookie mot sig, så brukar han gå och göra runt 40, 50 poäng”. Så jag tycker att jag skötte mig bra, säger Jonas som höll Carter till 15 poäng.

Coachen: Han var fantastisk

Det var det fler som tyckte.

Coachen John Kuester sparade inte på superlativen när han beskrev svenskens insats.

– Jonas var fantastisk. Han kommer in på banan med så mycket energi och passion, säger han.

Även fansen har tagit rookien till sina hjärtan. På forumet detroitbadboys.com öser supportrarna beröm över Jerebko.

”Jerebko ser ut som han hör hemma här, han spelar smart och försöker inte för mycket”, skriver signaturen Laughton.

”Jag gillar faktiskt att ha Jerebko i startuppställningen. Jag gillade verkligen vad jag såg”, skriver signaturen brm.

Och när den lokala sportkanalen FSN genomförde en enkät bland tittarna och frågade vilken rookie i Pistons som kommer att vara viktigast för laget, röstade 69 procent på Jonas Jerebko.

Ett steg i taget

Själv tar 22-åringen all uppmärksamhet med ro.

– Det är bara roligt att vara här. Matcherna har gått bra. Jag får bättre och bättre självförtroende och det känns bättre och bättre i matcherna, säger han.

Är vardagen i NBA som du hade väntat dig?

– Det är klart att jag hade en bild i huvudet, om hur det skulle vara. Och det har ju inte varit sämre än vad jag tänkte mig. Allting var väldigt bra även i Italien. Men det är ändå några snäpp bättre här. Allting är proffsigare. Och NBA är ju så högt man kan nå, säger Jerebko.

När insåg du att NBA-drömmen faktiskt skulle bli verklighet?

– Man skojade ju alltid om det när man var yngre, att man skulle ta sig hit. Men det har liksom bara blivit ett steg i taget. Jag fick spela i Plannja, vann SM-guld och blev sedan proffs i Europa. Allting har bara löst sig.

– Det har ju snackats om att det funnits en chans för mig att nå NBA. Men det har varit andra som sagt att ”nä, han kommer inte ha en chans”. Nu kan jag säga haha åt dom. Men det kommer alltid finnas dom som tror på dig och dom som inte gör det. Jag har aldrig lyssnat på dom som inte tror på mig. Jag vet själv vad jag klarar av.

”Alltid gått min egen väg”

Blev steget till NBA svårare eftersom ingen annan svensk hade spelat där tidigare?

– Jag hade ingen svensk NBA-förebild att se upp till. Men någon måste ju vara den första. Och varför skulle det inte kunna vara jag? Så har jag försökt att tänka. Jag har alltid gått min egen väg och det har fungerat bra än så länge.

FAKTA

PIONJÄRERNA

ISHOCKEY

Vem: Gus Forslund

Vad: Förste svensken i NHL.

När: 1932

Kommentar: Han föddes som Gustaf Ossian Forslund utanför Umeå. Bara ett år gammal emigrerade han med familjen till Kanada och 25 år senare debuterade Forslund för Ottawa Senators, säsongen 1932/33. Det blev 48 matcher, fyra mål och 13 poäng i NHL, innan han fortsatte karriären i andra ligor. Forslund flyttade sedan till Ontario i Kanada, där han avled 1962.

AMERIKANSK FOTBOLL

Vem: Björn Nittmo

Vad: Förste svensken i NFL.

När: 1989

Kommentar: Kickern Björn Nittmo hade en framgångsrik collegekarriär med Appalachian State University. Han blev sedan den förste svenskfödde spelaren i NFL när han 1989 skrev på för New York Giants. Karriären fortsatte sedan i en rad olika AFL-lag, bland annat i Tampa Bay och Buffalo. 2001 avrundade Nittmo karriären i Carolina Cobras. Svensken hade också en roll – som kicker, så klart – i filmen ”Any Given Sunday”.

BASKET

Vem: Jonas Jerebko

Vad: Förste svensken i NBA.

När: 2009

Kommentar: 22-åringens väg till NBA gick från Borås Basket, via Plannja och italienska Angelico Biella till Detroit. Jerebko draftades av Pistons som nummer 39 i somras och svensken slog sig in i laget under försäsongen. Den historiska debuten kom förra helgen, borta mot Milwaukee. I tisdags spelade den 206 centimeter långa Jerebko sin första NBA-match från start.

BASEBALL

Vem: Bryan Berglund

Vad: Förste svensken i MLB.

När: 2009

Kommentar: Berglund är född i Sverige och flyttade till USA som sjuåring. Den högerhänta pitchern spelade för Royal Highlanders High School i Kalifornien och draftades i somras av MLB-laget Florida Marlins. 19-åringen har ännu inte debuterat i proffsligan, men blev den förste svensken att bli draftad av ett MLB-lag.