Hånet mot Alfie

Torontos basketlag tänder publiken – med att visa hockeystjärnan på jumbotronen

Foto: AP
SPORTBLADET

OTTAWA. Daniel Alfredsson har blivit utbuad av Torontos fans i snart sex år nu.

Nu har även basketlaget Toronto Raptors i NBA börjat utnyttja Daniel Alfredsson i hemmamatcherna.

– Ja, varje gång bortalaget har straffkast visar de en bild av mig på jumbotronen för att få hemmapubliken att börja bua, säger Daniel.

Buandet mot Alfredsson har bara växt och i senaste matchen mot Toronto den 18 november blev han utbuad även på hemmaplan.

– Det har växt till en så stor sak att jag nästan skulle bli orolig om Torontofansen slutade bua när jag har pucken, säger Alfredsson.

Toronto har så många fans över hela Kanada att de var fler än hemmafansen senast lagen möttes i Scotiabank Arena.

– De har fortfarande många fans här i Ottawa och eftersom det är så svårt att få tag i biljetter i Toronto är det många av deras fans som reser hit för att se dem spela, säger Daniel Alfredsson.

Och orsaken till allt buande heter Mats Sundin.

Klubban upp på läktaren

I en match mot Nashville 2004 blev Sudden så förbannad när klubban gick av att han i ilskan skickade iväg den långt upp på läktaren.

– Det var fjärde klubban i den matchen som gick av och jag hade precis haft ett friläge när den bröts, säger Sudden till Sportbladet.

– Jag skulle kasta den i plexit, men den hamnade på läktaren och jag fick en matchs avstängning. Den enda avstängning jag fick under alla år i NHL.

I matchen efteråt mötte Toronto nya rivalen Ottawa och förlorade med 1–7 med Sudden avstängd.

Det var i den matchen som Alfredsson gjorde en ”repris” på Suddens klubbkastning. När hans egen klubba gick av, låtsades han kasta upp klubbskaftet på läktaren i en talande gest.

– Men det var faktiskt inte menat som någon gest mot Mats, utan det var bara min egen frustration efter att ha brutit tre, fyra klubbor i den matchen, säger Alfredsson i dag.

– Och publiken skrattade faktiskt först, innan de kom på sig själva och började bua i stället. Sedan dess har det bara fortsatt.

Blivit ett hatobjekt

Efter att Alfredsson härmat Suddens klubbkastande har han varit det stora hatobjektet för Torontos fans. Varje gång han rör pucken när lagen möts, så stiger ett öronbedövande vrål från läktarna.

Det har pågått i snart sex år och har nu tagit klivet in i basketligan NBA, då Maple Leafs delar Air Canada Centre med Toronto Raptors.

– Men nu är jag så van att jag knappt märker det längre. Numera känns det som det hör till och har blivit en ”grej”. Det är inte så att jag blir påhoppad om jag går omkring på stan i Toronto. Då är det ingen som bryr sig, utan det är bara på matcherna, säger Daniel.

Men Alfredsson får leva med buandet ända tills han lägger av.

Det är bara ett mått på den kanadensiska hockeysjälen.

Gamla oförätter glöms aldrig.