Titta, här är nya JÄTTELÖFTET

Marvadene, 16 år & 2,10: De kallar mig ”Baby Giant”

SPORTBLADET

Här ser du nästa storstjärna i basket, Marvadene Anderson.

Hon är bara 16 år och redan större än både Michael Jordan och Lebron James – i alla fall längdmässigt. Nu ska den 2,10 meter långa tjejen också bli en storspelare i USA:

– Självklart kommer hon att bli en stjärna, hon är en naturbegåvning, säger hennes coach Mary Coyle-Klinger.

Foto: CHRISTOPHER SADOWSKI
vinner – i längden Anderson är omtyckt – och inte bara för sin längd. Hon har fått smeknamnet ”Bubbles” för sin humor. På bilden står hon bredvid lagkamraten Arielle Sherman – 158 centimeter…

Marvadene Anderson har slagit alla med häpnad sedan hon blev upptäckt hemma på Jamaica av en amerikansk baskettränare och flyttade till USA. Naturligtvis är det hennes längd som får folk att lyfta på ögonbrynen. Hon är 2,10 meter lång och har fortfarande inte växt färdigt.

Hon har flyttat till USA för att spela basket. Hemma på Jamaica spelade hon netball, en sport som liknar basket, men nu spelar hon för första gången basket på riktigt.

Och efter bara ett par månader i skollaget Rutgers Prep har hon visat vad hon kan. Med hjälp av sin längd har hon blockat massor av skott och lagt i enkla layups.

Hyllas av coachen

– Alla har kommit fram till mig och frågat om jag spelar collegebasket. Jag har berättat att jag bara går andra året i high school, då har de bara gapat, säger Anderson till New York Post.

Mary Coyle-Klingers syster Pat tränade tidigare proffslaget New York Liberty. Nu jobbar hon tillsammans med Mary för att göra Anderson till en stjärna. Och Mary är övertygad om att Anderson kommer att lyckas:

– Hon har bara spelat i två månader. Det är otroligt hur hon har anpassat sig.

Svårast: vädret

Enligt Anderson själv har det svåraste varit att vänja sig vid det kalla New Jersey-vädret. Men efter flytten till USA blir hon inte retad längre som hon blev på Jamaica:

– De kallade mig ”Baby Giant” (bebisjätten). Och det elakaste någon sagt till mig är att jag aldrig kommer att hitta någon man.

– Här är alla vänliga mot mig på grund av min längd och personlighet. Om jag var lång och elak tror jag att jag skulle ha problem.

Nu har hon vant sig vid att folk tittar. Och hon berättar att hon själv tycker att det kan se lite lustigt ut ibland:

– Ibland känner jag att jag är mycket längre än dem eftersom jag måste böja mig när jag ska viska i deras öron, säger hon och skrattar.