Norrköping en match ifrån SM-guld

Sprang sönder Plannja

SPORTBLADET

En NBA-legendar kom på besök för att kolla in grabben.

Då visade sig Gee Gervin från sin bästa sida.

Och fick med sig resten av gänget.

Norrköping Dolphins sprang och sköt sönder Plannja i SM-finalserien.

När krutröken lagt sig i basketens inofficiella nationalarena visade resultattavlan med all sin digitala grymhet:

101–79.

Plus 22 poäng – och det i en finalserie som hittills varit en högst jämn och svårtippat affär mellan landets två mäktigaste klubbar.

– Det är bara att gratulera Norrköping. I dag hängde vi inte med. Vi kom laddade och fokuserade, men vi hängde inte med ändå, säger Plannjas coach Mattias Kenttä.

George "Iceman" Gervin, en herre som var en av NBA:s största stjärnor på sin tid, invald i ligans Hall of Fame och allt, tittade in för att få lite koll på vad sonen Gervin pysslar med i landet långt där borta i norra Europa.

Han såg glad ut.

Och nog borde han ha blivit nöjd med sonen också.

Gjorde 17–0

Bolltrollaren och hans polare i Dolphins bestämde sig för att det gick lite väl lusigt de första minuterna. Så de satte gasen i botten vid ställningen 6–6. På några minuter gjorde Norrköping 17 raka poäng – och finalen var över.

Den smällen hämtade sig aldrig Plannja från.

Kenttä:

– Det går inte att släppa en sådan ledning till ett så bra lag som Norrköping. De kom ut otroligt explosiva. Vi fick jaga och klarade det spelet okej, men vi får glömma det här helt och hållet.

– Det enda vi kan göra nu är att försöka gå ut och göra en riktigt bra match på lördag.

Efter Dolphins uppvisning finns det inte mycket som talar för att Plannja ska kunna vända den finalserie som Norrköping nu leder med 3–1 i matcher och kan vinna hemma i helgen.

Det är just det som är faran, enligt Dolphins coach Kelly Grant.

Stolt coach

– Vi tar en match i taget. Vi har sagt hela tiden att vi inte får slappna av förrän vi vunnit fyra matcher. Vårt fokus har hela tiden varit avgörande för oss.

– I dag är jag stolt över spelarna. Försvarsspelet var utmärkt, liksom returtagningen. Vi har stått upp varje gång vi haft pressen på oss.

Dolphins vann sitt andra och senaste SM-guld 1998. Frågan är om klubben någonsin haft en vassare och bredare trupp än i år.

Tio spelare gjorde poäng på torsdagskvällen. I Gee Gervin (18 poäng), Mikael Lindquist (18) och Kenny Grant Jr (16) finns prickskyttarna. Under korgarna härjar Fred Drains (11), Joakim Kjellbom (14), Oladapo Ayuba (10) och Joe McNaull (2).

Inte bra för Plannja: Veteranen Håkan Larsson skadade ett finger illa och det är tveksamt om han spelar på lördag.

TT