Hatmötet i NBA-finalen

”Två lag som aldrig tyckt om varandra”

SPORTBLADET

Tillsammans äger Boston Celtics och Los Angeles Lakers redan 32 av 63 NBA-titlar.

Nu gör ligans hetaste rivaler upp i ännu en känsloladdad final.

– Båda städerna hatar varandra, båda lagen hatar varandra, säger Lakerslegendaren Magic Johnson.

Redan under den andra semifinalen mellan Los Angeles och Phoenix, började fansen i Staples Center skrika: ”We want Boston”. I Boston skriker fansen alltid ”Beat L.A”, oavsett om det är ett hockey-, baseboll- eller basketlag från västkusten som gästar staden.

Nästa kapitel

Rivaliteten mellan Los Angeles och Boston går tillbaka till det tidiga 60-talet. Inga andra lag i någon av USA:s fyra stora lag­idrotter har mötts fler gånger i en finalserie. Och natten mellan torsdag och fredag – svensk tid – skrivs nästa kapitel i historien om NBA:s största hatmöte.

När lagen möttes i finalen för två år sedan – då för första gången sedan 1987 – handlade rivaliteten mycket om nostalgi. I år, när det är i stort sett samma spelare som brakar samman på nytt, beskrivs stämningen mellan lagen som hätsk och grinig.

– Nu påminner den här rivaliteten mycket om den mellan Red Sox och Yankees, säger Magic Johnson.

Spelarna själva? De försöker tona ned de heta känslorna.

– Det är inget personligt. De har ett bra lag, vi har ett bra lag. Vi är båda ute efter samma sak, säger Celtics Kevin Garnett.

– Jag spelar i den. Jag bryr mig inte om den. Andra människor får bry sig om de vill. Jag bryr mig bara om att vinna, säger Kobe Bryant till ESPN om rivaliteten.

Men nog bryr sig Kobe.

Slåss ofta om titeln

Efter en seger i grundserien tidigare i år gick Bryant runt i omklädningsrummet bland journalister och nynnade på ”I’m Shipping Up To Boston”, Bostonlagens inofficiella kamplåt.

Även Bostons Paul Pierce – som växte upp i Los Angeles – bryr sig.

– Det här är två klubbar som aldrig har tyckt om varandra, eftersom de så ofta varit med om att slåss om titeln, säger Pierce.

FAKTA

BIRD vs MAGIC

1979 spelade de mot varandra i collegefinalen. Michigan States utåtriktade, alltid showande Magic Johnson och Indiana States blyga, tillbakadragne Larry Bird.

Redan då utmålades de som varandras motpoler. Redan då talades det om en rivalitet mellan innerstadskillen och bonnpojken. När så Magic hamnade i Los Angeles och Bird i Boston, gav det nytt liv i en redan klassisk rivalitet.

Det var Magic vs. Bird, men också västkust mot östkust, glittriga Hollywood mot skitig

arbetarklass – och svart mot vitt.

Under 80-talet möttes de två i nästan varenda slutspel. 1984, -85 och -87 ställdes de mot varandra i finalen. Magic tog sitt Lakers till fem titlar, Bird gav Boston tre.