Celtics bänkspelare räddade NBA-finalen

”Ren vilja, det var det enda det var”

SPORTBLADET

BOSTON. Celtics stjärnor svek i måstematchen.

Då klev bänkspelarna fram – och räddade spänningen i NBA-finalen.

– Ren vilja, det var det enda det var, säger matchvinnaren Glen "Big Baby" Davis efter segern (96–89).

I underläge med 2–1 i matcher mot Los Angeles Lakers var Boston Celtics i det närmaste tvungna att vinna det fjärde mötet i matchserien.

Långt in i matchen såg det dock ut som om de regerande mästarna hade skaffat sig ett gyllene läge att koppla greppet om titeln. Varken Ray Allen, Kevin Garnett eller Rajon Rondo – tre av Bostons största stjärnor – fick sitt offensiva spel att stämma och Lakers hade så gott som hela tiden ett par poängs försprång.

Men så skickade Bostons coach Doc Rivers in bänkspelarna – som levererade. Framför allt var det "Big Baby" som fick fart på Celtics offensiv.

– Rondo och de andra skrek på bänken: "Ta inte ut dom, ta inte ut dom", skrattar Rivers.

Som följde stjärnornas råd.

Ointagligt försprång

Davis gjorde 18 poäng – hälften i den fjärde quartern – och såg till att Boston fick ett ointagligt försprång under de sista sju, åtta minuterna.

– Dom har gjort så här tidigare under säsongen. Men nu var det i finalen, konstaterar Rivers.

I Lakers gjorde superstjärnan Kobe Bryant 33 poäng. Han hade god hjälp av Pau Gasol (21 poäng), men annars var det flera LA-spelare som stod för svaga insatser.

Ställningen i matchserien är nu alltså 2–2. Match fem – och den sista hemmamatchen för Boston – spelas natten till måndag, svensk tid.

Match sex – och match sju, om det behövs – spelas i Los Angeles.