”Det här gör mig starkare mentalt”

Erfarenheten är
på Pau Gasols sida

SPORTBLADET

Han har blivit kallad för mjukis, vek ned sig i match fem och hans Los Angeles Lakers stod på gränsen till ett fiasko.

Men Pau Gasol tvivlade aldrig.

– Jag har varit i såna här situationer förut och det gör mig starkare mentalt, säger han inför nattens sjunde och avgörande match.

Foto: AFP, Getty Images
Pau Gasol siktar på sin andra NBA-titel.

Kobe Bryant har fyra NBA-ringar och jagar legendaren Michael Jordans notering på sex NBA-mästerskap. Pau Gasol, 29, har sina egna morötter.

De heter Tony Parker, Frankrike, och Toni Kukoc, Kroatien, och har tre titlar var. Ingen europé har vunnit fler. I natt kan spanjoren Pau Gasol knappa in genom att vinna sin andra. Los Angeles Lakers möter ständige rivalen Boston Celtics i en avgörande sjunde match.

”Bra chans”

– Självklart är det inte som vilken match som helst. Lyckligtvis spelar vi på hemmaplan och vi vill ha med oss allt vi gjorde rätt i match sex. Gör vi det så har vi en bra chans att vinna, säger Gasol.

Lakers förlorade match fem i Boston och hamnade i underläge med 2–3 i matcher. Storfavoriten vacklade, inte minst Gasol själv.

Han gjorde bara tolv poäng på dålig procent och lyckades inte ens skrapa ihop en assist. Matchen gav vatten på kvarnen till åsikten att Gasol skulle vara ”soft”, en mjukis som inte kan hantera det fysiska spelet i slutspelet.

I måstematchen i tisdags studsade den spanske finesspelaren tillbaka. Han gjorde 17 poäng, tog 13 returer och hade 9 assist. Gasol menar att hans rutin från viktiga matcher med landslaget i EM, VM och OS var nyckeln.

Guldläge för Gasol

– Erfarenhet är alltid ett stort plus, särskilt i den här sortens matcher, den här sortens situationer. Jag kan hantera det och vara framgångsrik, säger Gasol.

Vinner Pau Gasol sin andra titel så har han guldläge att bli den mest framgångsrika europeiska spelaren någonsin i NBA. Lakers har stommen och organisationen att vara ett titelhot i flera år framöver.

ARTIKELN HANDLAR OM