Nu startar NBA:s värvningscirkus

Världens bästa basket- spelare klir klubblösa i natt

Foto: ap
Lebron James, i mitten, Chris Bosh, till vänster, och Dwyane Wade, till höger, kan alla byta lag i natt.
SPORTBLADET

Klockan 00.00 i natt skrivs skrivs svindlande idrottshistoria.

Åtta av världens absolut bästa basketspelare blir klubblösa samtidigt – och kommer att skriva kontrakt värda flera miljarder kronor.

I USA råder hysteri inför att NBA:s free agent-fönster öppnar natten mot torsdag.

Medierna spekulerar vilt. Klubbarna har rensat skoningslöst i trupperna för att få utrymme under lönetaket.

Till och med spelarna själva hajpar upp det som väntar.

– Den 1 juli 2010 kommer att bli en väldigt, väldigt stor dag, har LeBron James sagt.

Han står själv i centrum för cirkusen.

Miljarder ska fördelas

När klockan passerat midnatt, amerikansk östkusttid, får rekryteringen officiellt börja. Då tar James emot den första av alla de klubbar som vill övertala honom att skriva på – New Jersey Nets, med ryske miljardären Mikhail Prokhorov och minoritetsägaren Jay-Z i spetsen.

Men LeBron är inte ensam om att bli uppvaktad.

Ta en titt på Sportbladets lista här nedan. Aldrig förr har så många stora stjärnor blivit klubblösa samtidigt. Samtliga åtta spelade i årets all-star-match, och de har NBA-titlar, OS-guld och MVP-bucklor på meritlistan.

Nu kommer de att skriva kontrakt som tillsammans är värda flera miljarder svenska kronor.

Flera maxkontrakt

När James signerar sitt nya maxkontrakt kommer han att få 97 miljoner dollar över 5 år om det är med en ny klubb, 125 miljoner över sex år om han stannar i Cleveland.

Det skulle ge honom motsvarande 970 miljoner kronor.

Även superstjärnor som Dwyane Wade, Chris Bosh och Amar’e Stoudemire är heta kandidater till att skriva maxkontrakt – och när de största namnen är borta från marknaden, kan nästa skikt dra nytta av de klubbar som inte lyckats värva sina önskespelare.

Trio till Miami?

– Om de inte lyckas klona LeBron och Dwyane, så kommer något lag misslyckas helt med sin plan, säger NBA-experten och förre storspelaren Kevin McHale.

Samtidigt finns också möjligheten att några spelare, i hopp om att öka chansen till en NBA-titel, går ner i lön. Ett hett rykte gör gällande att LeBron James och Chris Bosh ska göra Dwyane Wade sällskap i Miami Heat. Det vore den kanske bästa trion någonsin i ett NBA-lag.

Över en natt skulle Miami bli storfavorit till att vinna mästerskapet.

En sak är säker – NBA kommer att få ett radikalt annorlunda utseende i höst.

FAKTA

Sportbladet rankar de bästa free agents i NBA

1. LeBron James, 25, forward.

2009/10: Cleveland Cavaliers.

Meriter: Två MVP-titlar, sexfaldig all-star, poängkung 2008, OS-guld 2008, yngsta spelaren någonsin att nå 15 000 poäng.

Klubb-prognosen: Cleveland 45%, Chicago 15%, Miami 15%, New York 10%, New Jersey 10%, LA Clippers 2%, Dallas 2%, övriga 1%.

Kommentar: Högvinsternas högvinst. Den som skriver kontrakt med James får ligans mest dominanta spelare, som fortfarande bara är 25 år och hungrar efter sin första NBA-titel.

Citatet: ”Den 1 juli 2010 kommer att bli en väldigt, väldigt stor dag.”

2. Dwyane Wade, 28 år, guard

2009/10: Miami Heat.

Meriter: Sexfaldig all-star, NBA-mästare 2006, poängkung 2009, OS-guld 2008.

Klubb-prognosen: Miami 80%, Chicago 12%, New York 6%, Dallas 1%, övriga 1%.

Kommentar: Vilken annan säsong som helst hade Wade varit det största namnet på marknaden. Enormt kvick och svårstoppad, och han har faktiskt något som LeBron inte har: En mästerskapstitel i NBA.

Citatet: ”Det är onödigt att jag förlänger mitt kontrakt nu direkt och tar bort utrymme under lönetaket. Det är bättre att klubben använder det till att värva några riktigt bra spelare först.”

3. Chris Bosh, 26 år, forward

2009/10: Toronto Raptors.

Meriter: Femfaldig all-star, OS-guld 2008.

Klubb-prognosen: Miami 49%, Chicago 20%, New York 10%, LA Lakers 5%, New Jersey 5%, Toronto 5%, Houston 5%, övriga 1%.

Kommentar: En av ligans absolut bästa spelare under korgen, tar returer och gör poäng i mängder. Ett drömkomplement till en spelare som Wade eller James.

Citatet: ”Miami är ett toppalternativ. Med pengarna de har, utrymmet under lönetaket, rättigheterna till Dwyane Wade, att han kanske stannar. Det är en förstklassig organisation.”

4. Dirk Nowitzki, 32 år, forward

2009/10: Dallas Mavericks.

Meriter: Niofaldig all-star, MVP 2007.

Klubb-prognosen: Dallas 90%, övriga 10%.

Kommentar: En sällsynt kombination av storlek (213 centimeter/111 kilo) och distansskytte gör tysken till en mardröm för motståndarnas försvarsspel.

Citatet: ”Jag vill vinna. Jag har vunnit en MVP, och individuellt har jag ingenting kvar att vinna. Bara ett mästerskap. Om det betyder att jag måste spela för mindre pengar, så är det absolut en möjlighet.”

5. Amar’e Stoudemire, 27 år, forward

2009/10: Phoenix Suns.

Meriter: Femfaldig all-star.

Klubb-prognosen: Phoenix 25%, New York 25%, Chicago 15%, Miami 15%, Houston 10%, Cleveland 5%, övriga 5%.

Kommentar: Inte riktigt den kompletta spelartyp som namnen före honom på listan är, men ändå ett sylvasst offensivt vapen. Publikfavorit med sina monsterdunkar.

Citatet: ”Om Phoenix ger mig ett maxkontrakt, så är det en väldigt stor chans att jag stannar.”

6. Joe Johnson, 29 år, guard

2009/10: Atlanta Hawks.

Meriter: Fyrfaldig all-star.

Klubb-prognosen: New York 40%, Chicago 20%, Atlanta 10%, New Jersey 10%, Dallas 10%, Miami 5%, övriga 5%.

Kommentar: Offensivt skicklig guard, i skiktet precis under Dwyane Wade/Kobe Bryant/Kevin Durant. Har snittat 20+ poäng de fem senaste säsongerna, men har ett dåligt slutspel i bagaget.

Citatet: ”Jag kunde inte bry mig mindre om jag är det första eller andra alternativet i offensiven. Jag vill bara vinna.”

7. Carlos Boozer, 29 år, forward

2009/10: Utah Jazz.

Meriter: Tvåfaldig all-star, OS-guld 2008.

Klubb-prognosen: Miami 15%, New Jersey 15%, Chicago 15%, New York 15%, Utah 15%, LA Clippers 15%, övriga 10%.

Kommentar: Förra gången han var free agent skapade Boozer svarta rubriker när han påstods ha grundlurat sin dåvarande klubb Cleveland. Men på planen har den här högeffektiva forwarden alltid levererat.

Citatet: ”Man känner alltid en stark lojalitet mot laget man spelat för i sex år. Jag tror att Utah har en liten fördel.”

8. David Lee, 27 år, forward

2009/10: New York Knicks.

Meriter: All-star 2010.

Klubb-prognosen: Chicago 10%, New Jersey 10%, LA Clippers 10%, Toronto 10%, New York 10%, Sacramento 10%, Oklahoma City 10%, Utah 10%, Houston 10%, övriga 10%.

Kommentar: När Bosh, Nowitzki, Stoudemire och Boozer skrivit på sina kontrakt, och andra klubbar fortfarande behöver hjälp under korgarna – då kommer Lee att kunna casha in rejält. Vågar han vänta så länge?

Citatet: ”Vi har haft 50 års drama inom loppet av fem år med coacher, problem utanför planen och spelarbyten. Men jag trivs jättebra här i New York.”