Därför väljer LeBron Miami

Lämnade beskedet i direktsänd tv – Clevelands fans och ägare rasar

SPORTBLADET

I natt meddelade LeBron James, 25, att han lämnar Cleveland för att spela i Miami Heat.

Nu sågar Cleveland Cavaliers ägare Dan Gilbert superstjärnan fullständigt.

– Clevelandfansen förtjänar inte den här sortens fega svek, säger Gilbert.

Beslutet har kallats det största i NBA:s historia, och handlar om summor i miljardklassen. Det kommer även ha en stor inverkan på hur ligan kommer att se ut de närmaste åren. Turerna och spekulationerna har också varit många och pågått i ett helt år.

I natt avslöjade LeBron James – i direktsänd teve – i går sin nya klubbadress.

Får ett superlag

Stjärnan lämnar Cleveland – hans hemstat och hans enda tidigare klubb i NBA-karriären – för att spela i Miami Heat. Miami har redan skrivit nytt kontrakt med sin storspelare Dwayne Wade och har dessutom nyligen värvat Chris Bosh, en annan av NBA:s största stjärnor. Med LeBron James får nu Heat ett lag som saknar motstycke i basketligans historia.

– Jag tog ett beslut i morse. Jag hade ett bra samtal med min mamma. Sedan hade jag bestämt mig, säger James.

Superstjärnans lön är ännu inte offentlig, men han går ned i lön.

– Jag får inget maxavtal. Det hade varit att stanna i Cleveland i sex år och få 120 miljoner (dollar), säger LeBron James.

Men om Miami är den stora vinnaren, så är James gamla lag den stora förloraren. Fansen i Cleveland reagerade också starkt på beskedet. Till exempel eldade uppretade fans upp LeBron James-tröjor.

Eldade upp tröjor

Även Cavaliers ägare Dan Gilbert var minst sagt irriterad. Först publicerade han ett öppet brev på klubbens hemsida, där han går hårt åt James.

Gilbert inleder brevet med: ”Som ni vet så är vår förre hjälte, som växte upp i samma region som han i natt övergav, inte längre en spelare i Cleveland Cavaliers”.

Brevet fortsätter i samma stil och dessutom sågade Gilbert James i en intervju med AP. Där anklagar Gilbert stjärnan för att ha gett upp under slutspelsmatcherna mot Boston tidigare i år.

– Han slutade. Inte bara i match fem, utan också i match två, fyra och sex. Det är bara att titta på matcherna. För en superstjärna var serien mot Boston inte likt något annat i sporthistorien.

Gilbert fortsätter:

– LeBron James måste gå till ett annat lag med två superstjärnor så att han kan vinna en titel. Vi kommer att vinna en titel innan Miami gör det, säger Clevelands ägare.

ARTIKELN HANDLAR OM