USA:s superstjärnor stannar hemma

SPORTBLADET

Superstjärnorna Kobe Bryant och LeBron James stannar hemma.

I stället är det ett orutinerat och ungt USA som ska försöka vinna VM för första gången sedan 1994.

– Om något så är vi utmanarna nu, säger Chicago Bulls guard Derrick Rose.

Utan de absolut främsta spelarna är USA ingen given vinnare när basket-VM startar i Turkiet på lördag. Faktum är att det är 16 år sedan som amerikanerna blev världsmästare.

Till skillnad mot stjärnparaden i OS i Peking, där spelare som Kobe Bryant, LeBron James, Carmelo Anthony och Dwyane Wade enkelt tog guldet efter misslyckandet i Aten fyra år tidigare, blir det betydligt svårare att vinna VM.

Regerande mästarna Spanien är huvudfavoriter. USA kommer till Turkiet med ett ungt och orutinerat lag. Samtliga spelar i NBA men fem av spelarna är 21 år eller yngre. Namnkunnigast är förra säsongens skyttekung i NBA, Kevin Durant.

Målet är att säkra en OS-plats i London 2012 och vinna det första VM-guldet sedan Toronto 1994. Då kallades laget för Dream team II.

– Det får oss att gå ut och spela hårdare när vi vet att alla kallar oss B-laget och inte tror att vi ska vinna, säger guarden Derrick Rose, som till vardags spelar i Chicago Bulls, till nyhetsbyrån AFP.

Grekland och Spanien favoriter

Senaste VM-misslyckandet kom 2006 i Japan. Då blev det en bronsmedalj trots att James, Wade och Anthony var med i truppen.

Förutom Spanien nämns Grekland som en av favoriterna. Grekerna slog ut USA i semifinalen 2006 och har ett välvuxet lag.

Storlek är något som saknas i det amerikanska laget. Tyson Chandler från Dallas Mavericks är den enda renodlade centern.

– Ungdomligheten i vårt lag är förmodligen vår största oro, och hur bra vi är i returtagningen, säger coachen Mike Krzyzewski.

USA inleder VM mot Kroatien. Övriga lag i gruppen är Slovenien, Brasilien, Iran och Tunisien. Finalen spelas 12 september i Istanbul.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM