Hans dröm: Ta en plats i Barcelona

14-åring från Bromma provspelar med storklubben

SPORTBLADET

BARCELONA. Barcelonas ungdomsakademi la Masía fostrar världsspelare på löpande band. Nästa löfte att skrivas in i talangfabriken kan bli en svensk fjortonåring från Bromma.

I veckan är Ludvig Håkansson på provspel hos Barcelona. I höst kan han flytta till en av Europas mest framgångsrika basketklubbar.

– Det här är det enda jag tänker på nu, säger Ludvig.

Foto: Foto: JOHANNA FRÄNDÉN
Ludvig Håkansson, 14, från Bromma är i Barcelona och provtränar med en av Europas bästa klubbar.

För de som sett Ludvig Håkanssons utveckling de senaste åren har det mest varit en tidsfråga när utländska klubbar skulle börja höra av sig.

Den fjortonårige pointguarden är stommen i Alviks P96-lag som blev trea i den internationella EYBL-turneringen, för unga talangfulla basketlag i Europa, i Moskva i maj.

Bäst i turneringen

Ludvig blev utsedd till turneringens bäste spelare.

– Det var scouter där och kollade. Efteråt blev jag kontaktad av en agent och vi började chatta på Facebook, berättar Ludvig.

Han blev, som enda utlänning, inbjuden till ett träningsläger i spanska Solsona i juni och några veckor senare hörde Barcelona av sig.

Det började med ett hembesök i Bromma förra veckan.

– Klubbens ungdomsansvarige och en agent kom till Sverige och kollade på en match och ett träningspass. De käkade middag hemma hos oss och bjöd ner oss hit för provspel, säger Ludvig, som just börjat åttan.

”Oss” inkluderar även pappa Olle Håkansson, före detta basketspelare med nästan hundra landskamper på meritlistan, som inte har några direkta invändningar mot att sonen snart kan flytta utomlands.

– Min enda käpphäst är att det är ett år för tidigt. Jag åkte själv på highschool-år efter nian, det skiljer ju bara ett år, men man måste gå klart högstadiet. Om det blir aktuellt att flytta hit redan nästa höst måste Ludvig själv känna att han vill göra det. Mitt råd är han ska se den här veckan och helgen som en rolig upplevelse oavsett vad som kommer ur det, säger Olle.

Första träningen med Barcelona i onsdags blev tuffare än de hade räknat med.

– Jag trodde att jag skulle få träna med U16-laget, men det blev U18 direkt. De har ett mycket kvickare tempo här, efter två tredjedelar av träningen är man redan helt slut. Men det känns som att ta ett litet steg tillbaka att åka hem igen och träna nu, säger Ludvig.

”Skönt att prata svenska”

På Barcelonas basketakademi la Masía, som de delar med den berömda fotbollssektionen som fostrat spelare som Leo Messi och Andrés, finns redan svenske Nick Spires, 16, som flyttade till Katalonien i slutet av sommaren. I övrigt är det sällsynt att utländska talanger som får en plats på talangfabriken.

– De har en brasiliansk kille i samma ålder och så Nick som jag känner lite, annars mest spanjorer. Det är skönt att kunna prata svenska med någon, säger Ludvig.

Om han får ett kontraktserbjudande redan i år eller om utlandsdrömmen får vänta lite lär bli klart inom den närmsta tiden. Ludvig Håkansson själv har i alla fall siktet inställt efter att ha besökt den spanska storklubben:

– Det här är det jag tänker på precis hela tiden.

ARTIKELN HANDLAR OM