Stor dramatik i den första SM-finalen

Norrköping vände i slutminuten

Foto: Scanpix
Anton Saks.
SPORTBLADET

Seger i första matchen – men Joakim Kjellbom är missnöjd med lagets prestation.

Och skickar en passning till Sundsvall inför returmötet:

– Vi kan absolut bättre än så här, säger han.

Det blev en tuff, tät och svängig första final – precis som förväntat.

Norrköping hade inledningsvis lekstuga och gick upp i 11–0-ledning innan Sundsvall hittade korgen för första gången. Efter första quartern var det 20–10 – och Norrköping såg ut att vara på väg mot en promenadseger. Men...

– Vi spelar väldigt bra i början på matchen, men sen så vet jag inte vad vi höll på med. Vi kom in i ett väldigt dåligt stim och spelade förutom de första tio minuterna dåligt hela matchen, säger Joakim Kjellbom.

Låg under med tio poäng

För sedan tog Sundsvall över och ledde som mest med tio poäng

(51–41) innan Norrköping kom igen.

Slutminuterna blev dramatiska.

Vid ställningen 78–75 och 43 sekunder kvar av matchen fick Joakim Kjellbom stega fram för två straffkast.

– Jag var mest förbannad på mig själv, jag hade missat straffkast hela matchen. Så jag var faktiskt inte speciellt nervös utan mer irriterad, säger Kjellbom.

”Kan absolut bättre”

Ilskan räckte för att sätta båda kasten och när sedan Anton Saks petade in 79–78 med 13 sekunder kvar räckte det till seger.

– Vi kan absolut bättre. Det kan säkert Sundsvall också men det är alltid skönt att vinna första matchen oavsett, man känner lite på varandra i första matchen. Vi visste ju att vi var tvungna att vinna en i Sundsvall så det var skönt att vinna direkt, säger Kjellbom.

FAKTA

Sundsvall–Norrköping 78–79 (10–20, 29–16, 19–20, 20–23)

final 1 i bäst av 7

Sundsvall: Alex Wesby 20, Liam Rush 18, Hlynur Baeringsson 14, Jakob Sigurdarson 11, Johan Jeansson 8, Neil Mottram 7. Norrköping: Andrew Mitchell 17, Joakim Kjellbom 14, Oladapo Ayuba 11, George Gervin 10, Anton Saks 8, Mikael Lindquist 7, Fred Drains 6, Povilas Sakinis 3, Randall Hanke 2, Conor Grace.

Publik: 2 146.