Sundsvall jagar Örebros talang

Guldhjälten Jakob Sigurdarson (bilden) kan få sällskap av Örebros Sean Smith kommande säsong.
SPORTBLADET

Tre av Sundsvalls bästa spelare övergav klubben efter guldet.

Nu är mästarna på jakt efter Örebros Sean Smith.

– Vi har tagit kontakt med honom, säger sportchef Fredrik Åhnstrand.

Sundsvall Sundsvall knep guldet på hemmaplan efter 4-3 i matcher mot Norrköping Dolphins.

Men guldyran hann knappt lägga sig förrän tre av fem startspelare hade lämnat klubben.

Basketligans MVP, Alex Wesby, lämnade för spel i Holland, Liam Rush flyttade hem till Australien och Johan Jeansson gick till ligakonkurrenten Uppsala Basket. 

– Vi hade inte trott att alla tre skulle försvinna, kanske en eller två. Men det blir ganska märkbart när det händer, säger Sundsvalls sportchef Fredrik Åhnstrand och fortsätter:

– Men samtidigt öppnar det nya dörrar och möjligheter.

”Tagit kontakt”

Första åtgärden blev att värva isländska landslagsspelaren Pavel Ermolinski. Nästa blir att hitta två amerikaner, en center och en forward. Sundsvall har även intresserade av jumbon Eco Örebros guard Sean Smith.

– Vi har tagit kontakt med honom för att se om det finns något intresse, säger Åhnstrand.

Smith snittade 9 poäng per match och drygt 20 minuter per match.

FAKTA

Fem heta nyförvärv i basketligan

Christopher Ryan, LF Basket

Årets rookie 2009 var ett hett villebråd efter säsongen. Inte helt oväntat valde talangen att återvända till LF Basket efter ett år i Borås Basket. 

Pavel Ermolinski, Sundsvall Dragons

Sundsvall har jagat den Isländska landslagsspelaren länge. När Peter Öqvist tog över det isländska landslaget gick affären i lås. Ermolinski kan användas på flera positioner och väntas bli en nyckelspelare i Sundsvall.

Willy Beck, Solna Vikings

Lämnar 08 Stockholm för rivalen Solna Vikings. Även om Beck fick störst rubriker när han satte en trea från hela planen gjorde han en bra säsong och fick dra ett enormt lass i bottenlaget 08.

Rhys Carter, Uppsala Basket

Var en av ligans bästa spelare 2009 när han spelade i Gothia. Australiensiske landslagguarden snittade 16 poäng då och har nu skrivit ett tvåårskontrakt med Uppsala Basket.

Johan Jeansson, Uppsala Basket

Med sitt stabila skott var Jeansson en stor del i Sundsvall Dragons SM-guld. Blev nyligen uttagen i landslaget och är given i nästan vilken startfemma som helst i ligan.