”Coachen ville göra mitt liv till ett helvete”

Baskettalangen om mardrömmen som proffs – och om det kontroversiella klubbytet i Sverige

Foto: BILDBYRÅN
Andreas Person.
SPORTBLADET

Övergången till LF Basket retade upp Uppsalas fans.

Nu berättar Andreas Person, 21, om pressen, EM-kval-målet – och mardrömmen i proffsklubben.

– Coachen ville göra mitt liv till ett helvete. Det var pannkaka, säger han.

Andreas Person fick sitt genombrott som 15-åring i Uppsala Basket. Efter några succésäsonger i ligan lämnade talangen för proffsspel i slovenska Helios Domzale.

Men när Person bestämde sig för en återkomst till Sverige valde han guldfavoriten LF Basket – i stället för moderklubben Uppsala. Det rörde upp känslor hos fansen.

– Det verkar så när man läser vad som skrivs. Men samtidigt har många förstått varför jag valde LF. Jag hade inte fått lika stor roll i Uppsala som här. Jag tänkte på vad som var bäst för mig, säger 21-åringen.

”Han sa ingenting”

Proffslivet i Slovenien började bra för Person. Men efter ett tränarbyte vände allt.

– Jag ville lämna klubben och coachen ville göra mitt liv till ett helvete så att jag skulle åka därifrån. Det har varit riktigt frustrerande. Sista en och en halv månaden var riktigt tufft. Speciellt mentalt.

Fick du någon förklaring av coachen?

– Nej, han sa ingenting. Jag fick spela i början, men sedan vet jag inte vad som hände. Det var pannkaka. Men jag gav aldrig upp och hade bra stöd av killarna i laget.

Målet: EM-kval med Sverige

Han värvades till LF för att ersätta långtidsskadade Rudy Mbemba och förväntningarna på 21-åringen är höga. Men debuten blev ingen succé. Person gick poänglös utan att imponera.

– Matchformen är sådär, men jag är inte orolig. Det kommer, säger han och fortsätter:

– Det är klart att det är tufft att ersätta Rudy. Han mycket bra och en stor underhållare, men jag ska spela mitt spel, så vi får de vad Luleåpubliken tycker om mig.

I sommar spelar Sverige EM-kval och Person tänker ta en plats i truppen.

– Jag kommer att göra allt jag kan för att få vara med. Det vore riktigt kul. Det är tufft motstånd, men vi har bra chanser att gå vidare, säger han.

FAKTA

Talangerna som slåss om en plats i EM-kvaltruppen:

Andreas Person

Ålder: 20

Klubb: Uppsala Basket

Kommentar: Stod för en stabil insats under sommarens förkval, men behöver hitta tillbaka till matchformen. Lär definitivt ta en plats i bruttotruppen och kanske och mer än så.

Alex Lindqvist

Ålder: 20

Klubb: Södertälje

Kommentar: Gjorde landslagsdebut i somras, men fick begränsat med speltid under sommaren. Tveksamt om han tar en plats i den slutgiltiga truppen.

Anton Gaddefors

Ålder: 22

Klubb: KK Radnicki (Serbien)

Kommentar: Imponerade stort under sommrens förkval och får mycket speltid i klubblaget. Lär finnas med i truppen som ska ta Sverige till EM.

Johan Pierre

Ålder: 22

Klubb: Sundsvall Dragons

Kommentar: Gjorde landslagsdebut i somras, men fick inte plats i truppen till förkvalet. Har precis kommit tillbaka från skada och kan nog räknad bort från kvaltruppen.

Carl Engström

Ålder: 20

Klubb: Alabama University

Kommentar: Imponerade under U20-EM i somras, men har inte debuterat i A-landslaget än. 216 centimeter långe Engström väntas dock få chansen den närmsta tiden trots begränsat med speltid. Får svårt att slå sig in i truppen, men definitivt ett framtidsnamn.

Charles Barton Jr

Ålder: 20

Klubb: Oregon Sate University

Kommentar: Har imponerat i U20-landslaget och på collage i USA. Skulle kunna skrälla sig till en plats. Men det skulle vara en stor sådan.

Christopher Ryan

Ålder: 21

Klubb: LF Basket

Kommentar: Lämnade Borås inför säsongen och har inte fått något lyft i LF. Snarare tvärtom. Gjorde landslagsdebut i somras och får svårt att slå sig in i truppen.

FOTNOT: Sverige möter Tyskland, Bulgarien, Azerbajdzjan och Luxemburg i EM-kvalat som spelas mellan 15 augusti-10 september.