Kometlaget: Vi ska bygga något historiskt

Bildades 2008 – nu gör Stockholm Eagles debut i Basketligan: ”Bevisa tvivlarna”

Foto: Stefan Jerrevång
Rudy Mbemba & Omar Krayem frontar kometlaget Stockholm Eagles.
SPORTBLADET

För drygt fyra år sedan fanns inte klubben.

Nu har Stockholm Eagles värvat två av ligans bästa guards för att först erövra Sverige – sedan Europa.

– Vi ska bygga något historiskt, säger Rudy Mbemba.

2008 träffades Goran Popov och Davor Femic på en fest. Det blev startskottet för framgångssagan Stockholm Eagles som nu, bara fyra år senare, tar steget upp i ligan.

Men klivet in i baskets finrum är bara början.

– Målet har alltid varit att spela till Europa, så vi är tvungna att gå igenom allt det här. Vi måste vinna något för att komma dit, säger Popov som i dag är ordförande i klubben.

Eagles har seglat genom seriesystemen i rekordfart och har inga planer på att landa nu.

– Det här varit helt galet, men vi är inte nöjda. Vi har alla möjligheter och ska vinna guld direkt. Men gör vi det inte i år så gör vi det nästa, säger Popov.

Klubben har värvat frisk inför säsongen och förstärkt laget på alla positioner. Men det var när stjärnorna Omar Krayem och Rudy Mbemba värvades som det verkliga lyftet kom.

”Alla var skeptiska”

Men att ”Krayemba” innebär automatisk succé ifrågasätts av många.

– Alla var skeptiska till att jag och Rudy skulle komma med våra egon. Folk har sagt att det bara finns en boll och att vi inte kan spela tillsammans, men vi ska bevisa att tvivlarna har fel, säger Krayem.

De spelar på samma position och är båda vana att ta mycket plats. Men ingen av dem ser problemet.

– Det kommer inte att bli ”The Rudy show” eller ”The Omar show”, vi har tio riktigt bra spelare. Det spelar ingen roll om jag gör 20 poäng eller två poäng, säger Krayem.

Flera att stoppa

Mbemba levererar ett nästan identiskt svar.

– Allt som går först är att laget ska vinna. Det spelar ingen roll om han gör 30 poäng eller om jag gör 30 poäng. Ingen här vill glänsa mer än någon annan, vi vill glänsa tillsammans.

Lika överens som Memba och Krayem är om att laget kommer i första hand är de om att motståndarna kommer att få problem.

– Jag och Rudy skrattar åt det varje dag och bara: ”Om de stoppar mig vad ska de göra med dig? Och om det stoppar dig vad ska de göra med mig? Och om de stoppar båda vad ska de göra med (Taylor) Joseph och (Serkan) Inan. Vi har tio riktigt bra spelare och all potential att gå hela vägen, säger Krayem.

I morgon börjar Stockholm Eagles nästa kapitel när de gör ligadebut mot Eco Örebro. Men basketsagan är inte slut förrän de har skrivit historia.

LAGETS VÄG TILL BASKETLIGAN

2008/2009: Klubben bildas och söker dispens för att få spela i tvåan direkt. Med landslagstränaren Olle Lundén vann laget alla matcher utom en och kvalade till ettan.

2009/2010: Tog sig till final four första året i Sveriges näst högsta serie. Men där tog det stopp och laget slutade på en tredje plats.

2010/2011: Vann basketettan med två poäng efter att ha vunnit mot tvåan Täby.

2011/2012: Gick obesegrade genom hela säsongen, vann serien tio poäng före tvåan och kvalificerade sig för basketligan.

2012/2013: Gör debut i Sveriges högsta serie.