Mästarna i uppror – hotar lämna ligan

Norrköping rasar mot domaren efter förlusten: "Vi kommer att anmäla agerandet direkt till FIBA"

Foto: SCANPIX, PER GROTH
Norrköping Dolphins firar SM-guldet. Till höger domaren Lahdo Sharro.
SPORTBLADET

Norrköping Dolphins rasade mot domaren Lahdo Sharro efter gårdagens förlust.

Nu hotar mästarna att lämna ligan.

– Om vi ska hanteras utifrån ett godtycke hos domarkåren måste man ifrågasätta om det är det här vi ska hålla på med, säger klubbdirektören Bo Sundberg.

Lahdo Sharro skulle ha dömt fjolårets finalserie mellan Södertälje Kings och Norrköping Dolphins. Men FIBA-domaren petades inför den femte finalen efter att förbundet fått uppgifter om att han skulle ha kramat en Södertälje-spelare, något domaren själv förnekade.

Sharro dömde gårdagens match mellan 08 Stockholm och Norrköping Dolphins och delade bland annat ut fyra tekniska foul på två minuter till Dolphins. Nu har mästarklubben fått nog och hotar att lämna ligan.

”Ville uppenbart kräva revansch”

I ett mail till basketbollförbundets ordförande Hans von Uthmann skriver Dolphins klubbidrektör Bo Sundberg: "Vill bara meddela att vi kommer att agera mot Ladhos insats ikväll där han uppenbart ville utkräva revansch för förra säsongens final utspel. Vi kommer att anmäla agerandet direkt till FIBA. Om rapporterna stämmer kommer vi att överväga fortsatt deltagande i Basketligan."

– Det var väldigt infekterat under finalserien där vi fick ta hela skulden för att han inte fick döma, men vi hade absolut ingenting med det att göra. Förbundet tog beslutet. Det hör inte hemma i en domarkår att vara långsinta, säger Sundberg till Sportbladet och fortsätter:

–  Det handlar ett förhållningssätt som vi inte är vana att se när det gäller Lahdo heller. Han vill knappt hälsa på våra coacher. För mig har det nått kulmen och det måste tittas på.

Kan det gå så långt att ni lämnar ligan?

– Jag finner ingen anledning att investera massa pengar om vi ändå ska hanteras utifrån ett godtycke hos domarkåren, då får man överväga om det är det här vi ska hålla på med.

Om Lahdo blir kvar drar ni er ur?

– Det blir ett val som svensk basket får göra om det visar sig att alla återrapporteringar jag fått stämmer stämmer. Då har man klivit över gränsen.

”Upprörd och irriterad”

Hans von Uthmann:

– Uppenbarligen var han (Sundberg) upprörd och irriterad för det som har hänt. Självklart kommer vi att agera skyndsamt och gå igenom saker.

Både Norrköping och förbundet ska titta på matchen i morgon, men Dolphins vill även koppla in FIBA.

– Det här behöver undersökas på en helt annan nivå. Jag tror att det här är för svårt för förbundet, säger Sundberg.