Tuff grupp för Sverige i EM

Blir grannmöte mot Finland

SPORTBLADET

Ryssland, Grekland, Italien, Turkiet och Finland.

Sverige fick en tuff grupp i basket-EM.

– Vi får inte gå ut på planen och vara rädda, säger förbundskaptenen Brad Dean.

I somras kvalade Sverige in till ett mästerskap för första gången på 18 år. Men det kommer, inte helt oväntat, att bli en tuff väg för att ta sig vidare från gruppen i EM.

När lottningen ägde rum på söndagen blev det klart att Sverige ställs mot Ryssland, Grekland, Italien, Finland och Turkiet.

– Vilken grupp hade blivit lätt? Ja, vår grupp är tuff, men det är för att det är en utmaning som vi vill spela EM. Jag vill att vi åker dit och spelar som vi försökt göra så länge jag varit förbundskapten, jag vill att vi utmanar våra motståndare, fysiskt och psykiskt, säger förbundskaptenen Brad Dean till förbundets hemsida.

Ställs mot VM-tvåan

Ryssland tog sig till semifinal i EM senast och nådde lika långt i sommarens OS och Turkiet var tvåa på VM 2010. Störst chans lär Sverige ha mot grannlandet Finnland.

– För oss är det givetvis intressant med Finland. De är ingen stormakt, men de har börjat röra på sig mot Europatoppen och vi vill följa dem i hälarna. Under EM 2013 så får vi se om vi är ikapp eller till och med förbi, säger Dean.

Tre lag från varje grupp går vidare till mellanrundan. EM avgörs i Slovenien 4–22 september.

FAKTA

Alla grupper:

A: Franrkike, Storbritannien, Tyskland, Ukraina, Belgien, Israel

B: Makedonien, Litauen, Montenegro, Bosnien, Lettland, Serbien

C: Spanien, Slovenien, Kroatien, Polen, Georgien, Tjeckien

D: Ryssland, Grekland, Italien, Finland, Turkiet, Sverige

FAKTA

Sveriges grupp – lag för lag

Ryssland

Ett av världens allra bästa landslag. EM-guld 2007, OS-brons 2012. Har en rad NBA- och Euroleague-stjärnor med Andrei Kirilenko i spetsen. Turneringens andrahandsfavoriter bakom Spanien.

Grekland

EM-guld 2005, VM-silver 2006, EM-brons 2009. Storhetstiden må ha passerat, men Grekland är fortfarande en stormakt inom europeisk basket.

Italien

Precis som hos grekerna finns här tradition, stolthet och vinnarvana. EM-brons 2003, OS-silver 2004. Förmodligen gruppens fjärde starkaste lag.

Turkiet

VM-tvåan från 2010 har haft en del strul, men är turneringens läskigaste outsider. Om de får med sig Turkoglu, Asik, Ilyasova och de andra NBA-stjärnorna – se upp.

Finland

Steget före Sverige i utvecklingen. Slutade nia i Litauen-EM 2011. Största stjärnan är Petteri Koponen, duktig skytt och spelfördelare med rutin från ryska och italienska ligan.

Sverige

Ska försöka skrälla med högt tempo och aggressivt försvar. NBA-duon Jonas Jerebko/Jeffery Taylor blir viktig, men Sverige har många andra unga spelare på college och i Europa som är intressanta.