Westin: Bästa som kunde hända svensk basket

Lyfter mot em Jonas Jerebkos Sverige har hamnat i en riktig mardrömsgrupp där de verkligen får visa hur långt svensk herrbasket kommit.
SPORTBLADET

Mardrömslottning? Äsch.

Monstergruppen i EM var det bästa som kunde ­hända.

Nu får vi verkligen se hur långt svensk herrbasket har kommit.

EM-lottningen från Postojna­grottan var tämligen bisarr tv. Domare dansade ­balett. Pensionerade spelare körde 3-mot-3 (”första basketmatchen någonsin i en naturlig grotta”). Maskoten Lipko­ rockade loss bredvid Zoran Predin, silverräven som skrev Sloveniens officiella låt till fotbolls-EM 2000.

Ska vara tufft

Sedan blev det allvar och legendarer som Rasho ­Nesterovic och Jorge Garbajosa skuffades upp på scenen. Namn som inte betyder speciellt mycket för oss här uppe, men som inger respekt i basketens finrum. Det är stort att Sverige numera platsar i de här sammanhangen. Men alla ”kul-att-vara-här”-känslor ersattes av en helt annan insikt när det började grävas bland lotterna: Det finns sjukt många bra landslag i Europa.

Grupp D: Ryssland, ­Grekland, Italien, Turkiet, Finland – och Sverige.

Det är fyra av turneringens tio bästa lag, om man går efter spelbolagens odds. Plus ett Finland som vann tre EM-matcher 2011 och har imponerat i kvalet.

Genast kom blogginläggen, twitterkommentarerna och nyhetsbyråtexterna om den ”riktigt tuffa” svenska lottningen.

No shit. Vi är Sverige, och det är basket-EM.

Självklart blir det ”tufft”.

Självklart går vi in som ­underdogs i varje match.

Men det är väl därför en liten basketnation kämpar en hel sommar i ett EM-kval? För att utmana de bästa, för att testa sig på högsta nivå. För att låta Jonas Jerebko brösta upp sig mot Minnesota Timberwolves Andrei Kirilenko, för att se Brice Massamba smälla en dunk i pannan på Toronto Raptors Andrea Bargnani.

Blir inte bättre

För drömmen om en eller två eller tre skrällar, som tar oss till nivåer vi aldrig varit på förut. Oddsen är emot Sverige. Inställningen får aldrig vara det.

Många sneglade avundsjukt på grupp A i går, med lättviktare som Storbritannien, Belgien och Ukraina. I ett land där en av våra mest firade idrottsframgångar föregicks av en läggmatch mot Slovakien är det kanske inte så överraskande. Vi vill slå de bästa, men gärna slippa möta dem. Men svensk basket blir inte bättre av att vi förlorar med fem poäng mot Ukraina i stället för tjugo mot Turkiet. Det är ingen vinnande attityd.

”I love all the groups! :)”, twittrade Lipko i går kväll (jo, maskoten har ett twitterkonto).

Som mästerskapstörstande svensk är det bara att ­hålla med.

FAKTA

SÅ LOTTADES BASKET-EM

Grupp A (Ljubljana): Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Ukraina, Belgien, ‧Israel.

Grupp B (Jesenice): Makedonien, Litauen, ‧Montenegro, Bosnien och ‧Hercegovina, Lettland, ‧Serbien.

Grupp C (Celje): ‧Spanien, Slovenien, Kroatien, Polen, Georgien, Tjeckien.

Grupp D (Koper): Ryssland, Grekland, Italien, Turkiet, Finland, Sverige.

EM spelas i Slovenien den 22 september 2013.

FAKTA

Sveriges grupp – lag för lag

Ryssland

Ett av världens allra bästa landslag. EM-guld 2007, OS-brons 2012. Har en rad NBA- och Euroleague-stjärnor med Andrei Kirilenko i spetsen. Turneringens andrahandsfavoriter bakom Spanien.

Grekland

EM-guld 2005, VM-silver 2006, EM-brons 2009. Storhetstiden må ha passerat, men Grekland är fortfarande en stormakt inom europeisk basket.

Italien

Precis som hos grekerna finns här tradition, stolthet och vinnarvana. EM-brons 2003, OS-silver 2004. Förmodligen gruppens fjärde starkaste lag.

Turkiet

VM-tvåan från 2010 har haft en del strul, men är turneringens läskigaste outsider. Om de får med sig Turkoglu, Asik, Ilyasova och de andra NBA-stjärnorna – se upp.

Finland

Steget före Sverige i utvecklingen. Slutade nia i Litauen-EM 2011. Största stjärnan är Petteri Koponen, duktig skytt och spelfördelare med rutin från ryska och italienska ligan.

Sverige

Ska försöka skrälla med högt tempo och aggressivt försvar. NBA-duon Jonas Jerebko/Jeffery Taylor blir viktig, men Sverige har många andra unga spelare på college och i Europa som är intressanta.